Nová tvář Halasova náměstí? Známe váš názor!

Publikováno: 25.5.2018

Radost z většího množství zeleně a klidových zón, nebo obavy z nedostatku parkovacích míst. I takové byly reakce na návrh urbanistické studie Halasova náměstí, který veřejnosti představila Kancelář architekta města Brna koncem dubna. Výstupy tohoto setkání se využijí při dalším zpracování studie.

Nová tvář Halasova náměstí? Známe váš názor!

Poslední týdny se v KAM nesly ve znamení participace. Jako první se tým městského architekta vydal diskutovat na Lesnou kvůli Halasovu náměstí. To je v současné době v nevyhovujícím stavu. Kancelář při přípravě manuálu veřejných prostranství hledala typický příklad náměstí na sídlišti, aby mohla najít způsob, jakým se takový prostor může zkvalitnit. Výsledkem této práce je návrh, který představili odborníci z oddělení veřejného prostoru 24. dubna na participativním setkání ve Společenském centru Brno-sever.

Na úvod prezentoval starosta městské části Martin Maleček historii Halasova náměstí. Toto území nebylo dokončené podle původních plánů a nyní je potřeba ho už dostavět.

Poté se ujal slova architekt David Mikulášek, aby přiblížil celou koncepci proměny tohoto důležitého bodu Lesné. „Z místa dnešního parkoviště před obchodním domem by měl vzniknout centrální prostor pro veřejné aktivity jako jsou například sezónní trhy. Naopak prostor před poliklinikou by měl být spíše klidovou zónou v podobě městské zahrady, která vznikne na stávajících i nových terasách,“ zmínil Mikulášek, pod jehož vedením návrh vznikal.

Nejdůležitější částí celého setkání byla ale následná diskuze nad samotným návrhem. Jako pozitivní lidé hodnotili množství zeleně nebo třeba vznik klidových zón a míst pro setkávání. Dále lidé chválili bezbariérovost prostoru nebo stezku podél kolejiště.

Často rezonujícím tématem bylo řešení parkování. Studie počítá se zrušením parkoviště před supermarketem, zaniklá místa se nahradí vytvořením nového parkování v okolí. Třetina původních parkovacích míst na náměstí by ale měla zůstat. V současnosti je v řešeném území 320 míst. Studie KAM nově navrhuje navýšení o čtyřicet sedm míst.  Zlepšení oproti současnému stavu může přinést i stavba víceúčelového parkovacího domu na místě tepelného výměníku, která by přinesla více než devadesát nových stání. „Velkou část parkujících tvoří rezidenti nebo návštěvníci sportovní haly Tesla. Pokud vytvoříme nová parkovací místa přímo před Teslou a v okolí, zajistíme jich dostatek. Pro obyvatele Lesné se tedy počet parkovacích míst rozhodně nezmenší,“ vyvrátil obavy spoluautor návrhu David Zajíček.

KAM zaznamenával i další podněty zhruba třech desítek zúčastněných. Lidé si například přáli, aby na Halasově náměstí byl umístěný vodní prvek, například kašna, nebo aby bylo v blízkosti veřejné WC. Jiní přišli s názorem, že by se parter výškového domu u polikliniky mohl využít k dalším účelům. Náměty se tematicky týkaly i dopravního řešení, například bezpečného přechodu přes koleje nebo vjezdu k Tesle pro školní autobusy a zájezdy. Podněty obyvatel KAM v současnosti vyhodnocuje.

Více informací o urbanistické studii si můžete přečíst zde.

 

 

 

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.