Výstava: DIVADLO NA VÝSTAVIŠTI? VSTUPTE

Publikováno: 4.7.2023
21
čvc
22
zář

Historie a současnost Králíkova divadla na brněnském výstavišti. Prohlédněte si výběr fotografií představujících budovu z roku 1928, která sloužila jako kino, divadlo, kavárna nebo koncertní sál. A také výsledky studentských projektů a workshopu na rekonstrukci objektu včetně modelu vypracovaného na Ústavu památkové péče Fakulty architektury VUT v Brně.

  • Kancelář architekta města Brna, Zelný trh 13
  • po–pá 9–17
Výstava: DIVADLO NA VÝSTAVIŠTI? VSTUPTE

Výstava na vás bude čekat v přízemní galerii KAMu na Zelném trhu 13 od 21. července do 22. září, a to každý všední den od 9 do 17 hodin. Vstup volný.

Divadlo na výstavišti

Myšlenka výstavby areálu brněnského výstaviště se zrodila už před první světovou válkou a byla finálně realizována v roce 1928. Provoz výstaviště zahájila Výstava soudobé kultury v Československu, atraktivní lákadlo oslav desátého výročí založení tehdejší Československé republiky. Už v době příprav výstavy se pochopitelně myslelo také na vznik divadelního a koncertního sálu, případně kina, propojeného s kavárnou.

Divadelní budova pro více než sedm set diváků s boční otevřenou terasou a kavárnou vznikla podle návrhu architekta Emila Králíka, jenž byl rovněž pověřený řízením výstavby výstaviště. Během Výstavy soudobé kultury se v divadle přes den promítaly naučné filmy a večery patřily divadelním představením. Po skončení výstavy a zahájení pravidelného provozu výstaviště začalo divadlo užívat Studio Národního divadla v Brně.

Další články

Procházka: Když Moravák rozkete

Procházka: Když Moravák rozkete

16.5.2024

Brněnské moře? Rozkvetlá zahrada? Dobrodružství pro děti? Chvíle odpočinku s nápojem? I to nabízí proměněný park na Moravském náměstí. Pojďte se vypravit na další procházku za architekturou – ve čtvrtek 30. května od 17 hodin. Průvodkyní nám bude spoluautorka dnešní podoby parku architektka Janica Šipulová.

KAM na festivalu Open House Brno

KAM na festivalu Open House Brno

7.5.2024

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete zúčastnit dvou komentovaných prohlídek – v 10:00 a 14:00. Sraz je ve foyer, maximální počet osob na 45 minut trvající prohlídku je 30. Pokud chcete pouze navštívit budovu a nepotřebujete slyšet doprovodný komentář, můžete se zastavit kdykoli mezi 10:00 a 15:00.

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy, skulptury, krajinářská řešení… Výstava v brněnském Urban centru vám od 15. května do 7. června 2024 nabízí všech 34 modelů různorodých řešení uměleckého díla k Poctě Královny Elišky Rejčky na Starém Brně i přilehlého veřejného prostranství.