Přijďte si říct své k územnímu plánu

Publikováno: 29.7.2024

V červnu byl zveřejněn návrh nového Územního plánu města Brna. Tato aktualizovaná verze vznikla na základě společného jednání a k jeho podobě se mohly během prvních měsíců letošního roku vyjádřit ministerstva, krajský úřad nebo sousední obce. Po zákonném vypořádání jejich požadavků byl návrh upraven do aktuální podoby.

Přijďte si říct své k územnímu plánu

Nyní nás čeká veřejné projednání, které je plánováno na 31. července od 13 hodin ve Sněmovním sále na Nové radnici. A na ně můžete přijít a říct svůj názor i vy. Událost bude přenášena i živě online na upmb.brno.cz/on-line-prenos. Následně bude záznam umístěn na YouTube kanál města.

Po zahájení projednání ve 13 hodin bude následovat představení nového územního plánu, které potrvá přibližně 1,5 hodiny, a poté diskuze. 

Zároveň je také možné do 7. srpna 2024 zasílat námitky a připomínky pořizovateli, tedy Odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna. Po vypořádání námitek a připomínek veřejnosti bude územní plán schvalovat Zastupitelstvo města Brna. Předpokládaný termín pro vydání a nabytí účinnosti nového územního plánu je první čtvrtletí roku 2025. Více informací najdete na Portálu ÚPmB.

Návrh zpracovala Kancelář architekta města Brna, průběžně na něm intenzivně spolupracovala s pořizovatelem i samosprávou. Od roku 2022 prošel řadou úprav, důležité bylo zejména zapracování pokynů schválených brněnskými zastupiteli, například stanovení přísnějších podmínek pro stabilizovaná území nebo vymezení nového typu funkční plochy pro individuální bydlení, který je specifický především pro některé městské části kolem širšího centra Brna.

Pokud se chcete v tematice lépe orientovat, tak je k dispozici brožura, která shrnuje novinky v územním plánu. Dostupná je zde (ve formátu PDF).

Další články

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

14.8.2024

Zajímají vás plánovaná protipovodňová opatření na řece Svitavě? Přijďte si během festivalu Překročme řeku poslechnout Bibianu Janebovou a Radima Vítka z našeho oddělení městské infrastruktury a zeptat se jich na to, co byste rádi věděli o proměnách brněnských řek. Sraz je ve 14.00 u jihozápadního konce Komárovského mostu (ulice Černovická).

Podobu nového sportoviště pro cyklisty a atlety určí soutěž. Jakým směrem se bude rozvíjet lokalita Ponava, naznačí územní studie

Podobu nového sportoviště pro cyklisty a atlety určí soutěž. Jakým směrem se bude rozvíjet lokalita Ponava, naznačí územní studie

29.7.2024

V září 2023 vedení města Brna schválilo nové umístění haly pro dráhové cyklisty a atlety. Ta vznikne vedle plaveckého komplexu za Lužánkami. Návrh řešení novostavby je předmětem připravované architektonické soutěže. Brněnští radní také schválili přípravu územní studie k budoucímu rozvoji lokality Ponava.

Veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna

Veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna

9.7.2024

Ve středu 31. července se ve Sněmovním sále Nové radnice od 13 hodin uskuteční veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna.