Nová podoba Ponavy: Zapojte se do proměny lokality Za Lužánkami

Publikováno: 16.9.2024

Brno připravuje revitalizaci oblasti Ponava, která zahrnuje území bývalého sportovního areálu Za Lužánkami. Místu dříve pravidelně zaplňovaném nadšenými davy chce vdechnout nový život a vytvořit zde atraktivní část města. Blížící se demolice stávajícího fotbalového stadionu, který je kvůli rozsáhlým stavebním a statickým vadám nevyužitelný, otevírá příležitost pro nový přístup.

Nová podoba Ponavy: Zapojte se do proměny lokality Za Lužánkami

Aktuálním cílem je zpracování územní studie s jasnou vizí proměny Ponavy v moderní a ekologicky udržitelnou novou čtvrť, a to s důrazem na potřeby člověka zvyklého využívat předností města. Lokalita díky své poloze u centra Brna a v těsné blízkosti oblíbeného parku Lužánky má již nyní výbornou dostupnost, což z ní činí ideální prostor pro budoucí rozvoj.

Každá změna vzbuzuje emoce, o to víc, když se jedná o místo, které mají lidé spojené především s určitým způsobem využití. Proto byl pro výběr zpracovatele územní studie zvolen soutěžní dialog organizovaný naší kanceláří, který umožňuje zapojení všech důležitých aktérů v území a využití zkušeností a názorů několika týmů složených z urbanistů, krajinářů a dalších specialistů. Společným dialogem mezi městem, odborníky a účastníky soutěže lze najít nejlepší řešení pro znovuoživení této části města. Otázek k řešení je mnoho: Kterými způsoby lze lokalitu v budoucnu využívat? Co by měla přinášet? Jak vytvořit atraktivní veřejná prostranství s nabídkou služeb a sportovních i rekreačních možností, a přitom zachovat její charakter? Jak využít kapacitu a dosáhnout co nejvyšší kvality možné výstavby?

Takto rozsáhlý projekt nabízí příležitost také pro Vás – Brňany i Brňanky. Aktivně se zapojit do proměny této důležité části města můžete už 8. října v odpoledních hodinách, kdy proběhne setkání veřejnosti se zástupci Brna a městských částí, našimi kolegy i dalšími odborníky. Informační stánek najdete v parku Lužánky a následovat bude procházka lokalitou Ponava. Do 20. října pak máte možnost vyplnit on-line anketu. Vaše názory získané na setkání i prostřednictvím ankety budou důležitým podkladem pro architekty a urbanisty, kteří se budou účastnit zmiňovaného soutěžního dialogu. Jeho výsledky budou prezentovány v rámci výstavy a následně se předpokládá, že územní studie bude v průběhu zpracování projednávána s veřejností.

Další články

Výstava: Historická centra v historickém centru

Výstava: Historická centra v historickém centru

12.9.2024

Historická centra třinácti měst pohledem studentů a studentek. Které urbanistické detaily sdílí Třebíč s Jihlavou? Liší se prvky celoměstského významu Kroměříže a Mikulova? A co urbanistické i architektonické hodnoty Olomouce, Prachatic či Vyškova?

Procházka: Proměny okolí historického centra

Procházka: Proměny okolí historického centra

Vydejte se s námi do okolí historického centra Brna, které prošlo, prochází a bude procházet architektonickou či urbanistickou proměnou. Od Moravského náměstí s úspěšnou realizací veřejného parku s vodním zrcadlem přes park obklopující Dům umění, který se změní dle vítězného návrhu architektonické soutěže, či ulici Benešovu s plánovanou rekonstrukcí až po nově vznikající čtvrť Trnitá. Akce proběhne jako součást festivalu Den architektury.

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

14.8.2024

Zajímají vás plánovaná protipovodňová opatření na řece Svitavě? Přijďte si během festivalu Překročme řeku poslechnout Bibianu Janebovou a Radima Vítka z našeho oddělení městské infrastruktury a zeptat se jich na to, co byste rádi věděli o proměnách brněnských řek. Sraz je ve 14.00 u jihozápadního konce Komárovského mostu (ulice Černovická).