Centrum na Červeném kopci navrhnou architekti z ateliéru RANGHERKA 5

Publikováno: 2.10.2018 | SOUTĚŽE

Téměř dvě stě lůžek pro seniory nabídne nový sociálně zdravotní komplex na Červeném kopci v Brně. Vznikne podle návrhu pražského ateliéru RANGHERKA 5. Rozhodla o tom odborná porota v architektonické soutěži, kterou pro město připravila Kancelář architekta města Brna. V úterý 2. října výsledky schválila rada města.

Centrum na Červeném kopci navrhnou architekti z ateliéru RANGHERKA 5

Cílem architektonické soutěže bylo najít podobu nového sociálně zdravotního komplexu a jeho umístění v areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. „Léčebna ukončila svůj provoz začátkem letošního roku, až na jednu budovu jsou totiž objekty postavené v devatenáctém století ve velmi špatném stavu. Autoři vítězného návrhu ponechávají v areálu původní pavilon B, který navrhují zrekonstruovat a využít jako společenské a edukační centrum s kavárnou. Objekt tak zachovává v areálu původní historickou stopu,“ uvedl první náměstek primátora a člen poroty Petr Hladík.

1. cena – RANGHERKA 5 s.r.o.

Nový komplex bude mít kapacitu 198 sociálně zdravotních lůžek včetně lůžek pro denní pobyt. Dále počítá se zázemím pro medicínské centrum nebo rehabilitaci. Sídlit zde má i Národní dohledové centrum telemedicíny a tísňového volání.

1. cena – RANGHERKA 5 s.r.o.

Vítězný návrh představil ředitel kanceláře architekta města Michal Sedláček: „Porotu zaujalo především jednoduché urbanistické řešení bez nutnosti radikálních zásahů do okolí. Komplex tvoří tři nové domy, které jsou volně zasazeny do prostředí parku. V přízemí jsou propojeny velkou vstupní halou, která funguje zároveň jako vnitřní náměstí. Hala plynule přechází do centrální dlážděné piazzety a společně s historickým pavilonem vytváří zajímavý veřejný prostor.“

2. cena – Pelčák a partner architekti, s.r.o.

 Architektonickou užší jednofázovou soutěž o návrh vyhlásilo město v červnu letošního roku. Tři účastníky vyzvala porota, dále se přihlásilo dvanáct ateliérů, z jejichž portfolií vybrali porotci pět účastníků. Hodnocení návrhů bylo anonymní. Město nyní zpracuje investiční záměr, poté bude jednat s autory vítězného návrhu o zakázce na zpracování projektové dokumentace. Předpokládaná výše investičních nákladů projektu je zhruba 300 milionů korun.

2. cena – Pelčák a partner architekti, s.r.o.

Historie léčebny na Červeném kopci

Původní pavilony na Červeném kopci začalo město stavět v roce 1888 a sloužily jako infekční oddělení Zemské nemocnice u svaté Anny. Od roku 1964 začal areál fungovat jako léčebna dlouhodobě nemocných. V roce 2000 přešla léčebna do správy Nemocnice Milosrdných bratří. Vzhledem ke špatnému technickému stavu pavilonů, musela nemocnice ukončit provoz léčebny na začátku letošního roku. Původní zařízení mělo 73 lůžek. Všichni pacienti byli přesunuti do nového oddělení pro dlouhodobě nemocné v areálu nemocnice v Polní ulici.

2. cena – Pelčák a partner architekti, s.r.o.

Sociálně zdravotní komplex Červený kopec – výsledky

  1. cena – RANGHERKA 5 s.r.o. (ve výši 500.000,- Kč)

Autoři: Ing. arch. Jindřich Starý; Ing. arch. Michal Schwarz. Spolupracoval Ing. arch. MgA Tomáš Legner.

  1. cena – Pelčák a partner architekti, s.r.o. (ve výši 450.000,- Kč)

Autor: prof. Ing. arch. Petr Pelčák. Spolupracovali: Ing. arch. David Vahala, Bc. Jakub Czapek, Bc. Petra Fialová, Ing. Radim Staviař, Ing. Eva Wagnerová, Ing. arch. Radek Brunecký.

  1. cena – re:architekti studio s.r.o. (ve výši 350.000,- Kč)

Autoři: Ing. arch. Michal Kuzemenský, Ing. arch. David Pavlišta, MgA. Ondřej Synek, Ing. arch. Jan Vlach, Ing. arch. Jiří Žid. Spolupracovali: Ing. arch. Vojtěch Ružbatský, Ing. arch. Dušan Sabol, Ing. arch. Alžběta Widholmová, Ing. Marie Gelová.

3. cena – re:architekti studio s.r.o.

3. cena – re:architekti studio s.r.o.

 

3. cena – re:architekti studio s.r.o.

Další články

Architekti navrhnou plán proměny černovické pískovny, v anketě se vyjádří i veřejnost

Architekti navrhnou plán proměny černovické pískovny, v anketě se vyjádří i veřejnost

14.5.2021

Nové místo pro relaxaci i domov pro vzácné druhy ptáků. V místě dnešní pískovny v brněnských Černovicích plánuje město v budoucnu vytvořit rozsáhlý park. S ohledem na stále probíhající těžbu bude ale proměna území postupná. Už v příštích letech by se lidem mohla otevřít část areálu. Navrhnout proměnu černovické pískovny je úkolem urbanisticko-krajinářské soutěže. Přípravu soutěže zajistí kancelář městského architekta, v pátek 14. května spustila anketu s cílem zjistit názory veřejnosti.

Nové náměstí Míru podle vítězů soutěže zarámují stromořadí i kolonáda

Nové náměstí Míru podle vítězů soutěže zarámují stromořadí i kolonáda

12.5.2021

Velkorysý centrální prostor lemovaný špalíry stromů, které přechází ve sloupořadí kolonády podél parku Kraví hora, na jihu vymezený novým polyfunkčním domem v přízemí s obchody, službami a volnočasovým centrem. Tak by se mělo podle vítězů urbanisticko-architektonické soutěže proměnit náměstí Míru a přilehlý bývalý vojenský areál v ulici Lerchova.

Soutěž na návrh nového vchodu Ústředního hřbitova má odbornou porotu

Soutěž na návrh nového vchodu Ústředního hřbitova má odbornou porotu

22.4.2021

Od začátku letošního roku připravujeme architektonicko-urbanistickou soutěž na proměnu širšího areálu hlavního vchodu Ústředního hřbitova u ulice Vídeňská. Na svém středečním zasedání teď brněnští radní jmenovali odbornou porotu soutěže. Ta bude složena ze zástupců města, správce hřbitova, Kanceláře architekta města Brna, Národního památkového ústavu a odborníků.