Chceš Josefa? Lidé mohou hlasovat o umístění sochy

Publikováno: 12.7.2018

Opravy Dominikánského náměstí jsou v plném proudu. Diskutuje se také o tom, jaká socha zde dostane své čestné místo. Bude to pomník Josefa II., nebo má město pořídit jiné dílo?

Chceš Josefa? Lidé mohou hlasovat o umístění sochy

Svůj názor mohou Brňané vyjádřit až do 31. srpna v anketě na webové stránce chcesjosefa.cz.

Hlasovat mohou také osobně v informačním centru TO JE Brno v budově Domini parku v ulici Panenská. A to po předložení občanského průkazu nebo pasu.

Myšlenku umístit sousoší Josefa II. na Dominikánském náměstí iniciovala městská část Brno-střed. Vedení města Brna poté rozhodlo o tom, že vypíše anketu pro veřejnost. Aby si lidé mohli devítimetrové sousoší na náměstí lépe představit, nechali zástupci města před Novou radnici umístit maketu, která tam bude až do začátku srpna.

Stručná historie pomníku císaře Josefa II. v Brně

Socha Josefa II. byla původně součástí devítimetrového pomníku. Jeho autorem byl brněnský sochař Antonín Brenek. Dílo bylo v roce 1892 umístěno na prostranství před Německý dům na dnešní Moravské náměstí.

Pomník tvořil okrouhlý, široce založený a zdobně stupňovitý podstavec, na jehož vrcholu byla umístěna ústřední socha císaře Josefa II. v nadživotní velikosti, provedená z bronzu. Při patě podstavce seděly po obou stranách bronzové alegorické sochy Obchodu a Tolerance.

K odstranění pomníku došlo v roce 1919, při prvním výročí vzniku Československa. Byl stržen skupinkou českých legionářů. Poškozená socha panovníka byla tajně zakopána v areálu městských jatek. Sochy Obchodu a Tolerance byly řadu let v Denisových sadech. Při rekonstrukci parku byly sochy převezeny do Lužánek, kde jsou i nyní. Původní historický podstavec byl nenávratně zničen.

Jak se socha dostala do Černovic

V roce 1947 byla socha Josefa během stavebních prací znovu objevena. K nálezu přivolaný sochař Vincenc Makovský si ji odvezl na fakultu architektury v Rybářské ulici, kde tehdy působil. Po smrti Makovského roku 1967 sochu převzal akademický sochař Miloš Axman, který ji nabídl technickému muzeu. Muzeum však nabídku odmítlo a socha tak zůstala nadále na zahradě fakulty.

O zapomenuté soše se dozvěděl hlavní architekt Ústavu národního zdraví Karel Volavý, kterému se ji podařilo v rámci rekonstrukce Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích roku 1988 umístit do parku, kde vítá návštěvníky dodnes. Socha je nyní v majetku Ministerstva zdravotnictví ČR. Více informací o historii pomníku najdete v Internetové encyklopedii dějin Brna.

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.