Letní kino v Čekárně: Skleněný pokoj

Publikováno: 26.7.2019
13
Srpen
2019

KAM do letního kina? S architekty do Čekárny! Ať už se chcete kochat záběry mistrovského díla modernismu, užít si atmosféru večerního promítání, nebo vaše kroky zrovna povedou přes dolní nádraží, přijďte v úterý 13. srpna na film Skleněný pokoj. Vstup je zdarma.

  • Čekárna, dolní nádraží
  • 21:00
Letní kino v Čekárně: Skleněný pokoj

Vila v hlavní roli

Film podle slavného románu britského spisovatele Simona Mawera je inspirovaný zrodem brněnské vily Tugendhat. Památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO letos slaví 90 let od začátku stavby.
Vila se také na 33 dní stala hlavním dějištěm natáčení. Snímek zaujme množstvím podmanivých záběrů na prostory domu, a chybět nebude ani ikonická onyxová stěna, kterou při západu slunce prosvětlují sluneční paprsky.
Promítání pro vás připravila Kancelář architekta města Brna ve spolupráci s TIC Brno a Kino ART.
Naší snahou je oživit prostor před dolním nádražím, kde v příštích letech vyroste nové nádraží a nová městská čtvrť Trnitá.

 

Praktické informace

• Film budeme promítat v anglické verzi s českými titulky.
• Promítat budeme pod širým nebem na trávníku vedle Čekárny.
• Na místě budou židličky, ale je možné si přinést i vlastní deku.
• Stánek s občerstvením bude otevřený po celou dobu akce.
• V případě deště přesuneme projekci na jiný termín.

 

Skleněný pokoj

Na kopci nad Brnem vyrostl počátkem třicátých let minulého století obdivuhodný dům. Mistrovské dílo modernistické architektury z betonu a oceli je dílem slavného architekta von Abta. Středobodem domu je „Skleněný pokoj“. Von Abt tuto jedinečnou stavbu navrhl pro bohatého podnikatele Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a jejich rodinu. Skleněný pokoj se stává nejen architektonickým skvostem, ale i synonymem krásy, modernosti, otevřenosti, stejně jako symbolem nadějí mladého československého národa, symbolem budoucnosti. Podívejte se zde.

 

Další články

Světová architektura v Brně: Mezinárodní soutěž na nové hlavní nádraží vyhráli nizozemští architekti Benthem Crouwel

Světová architektura v Brně: Mezinárodní soutěž na nové hlavní nádraží vyhráli nizozemští architekti Benthem Crouwel

21.7.2021

Je rozhodnuto – nové brněnské hlavní nádraží vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo rekonstrukcí a dostavbou nádraží v Amsterdamu. Dle vítězů se brněnské nádraží stane novou branou do města a pozitivním impulzem pro vznikající čtvrť Trnitá na nábřeží řeky Svratky. Brňané získají moderní přestupní uzel a záruku dalšího rozvoje zdejší železniční dopravy. Výběr odborné poroty, ve které zasedla architektka Eva Jiřičná nebo urbanista Peter Gero, potvrdilo v tomto týdnu vedení města Brna i Správa železnic. Kancelář architekta města Brna vystaví jako organizátor soutěže všechny návrhy včetně velkého modelu nové čtvrti v Křížové chodbě brněnské Nové radnice na konci září.

Další maraton veřejného projednávání návrhu nového územního plánu je u konce

Další maraton veřejného projednávání návrhu nového územního plánu je u konce

1.7.2021

Šestnáct městských částí, dvě akce Plán jede k vám! v kině Scala a dvoudenní veřejné projednání v areálu brněnského výstaviště… A do toho nesčetně dalších setkání i vašich dotazů směřujících nejen na nás, ale také další aktéry zapojené do tvorby a projednávání návrhu nového brněnského územního plánu.

Architekt Luboš Františák: K náměstí Míru mám osobní vztah

Architekt Luboš Františák: K náměstí Míru mám osobní vztah

22.6.2021

Náměstí lemované špalíry stromů, kolonádou podél parku Kraví hora i novým polyfunkčním domem v přízemí s obchody, službami a volnočasovým centrem. Tak by se mělo podle vítězů otevřené urbanisticko-architektonické soutěže proměnit náměstí Míru a bývalý vojenský areál v ulici Lerchova. Odborná porota vybrala na konci dubna z osmi návrhů řešení týmu brněnského architekta Luboše Františáka. Do soutěže pořádané kanceláří městského architekta se zapojil s tím, že má k místu osobní vztah. Návrhu se s kolegy věnovali intenzivně celé čtyři měsíce, které měli účastníci na jejich vypracování.