Rok 2018 v KAMu

Publikováno: 3.1.2019

Jak vypadal náš rok 2018? Představili jsme vám nové podoby Brna, na workshopech a setkáních jsme společně diskutovali o budoucnosti města a začali jsme pracovat na novém územním plánu. Přinášíme vám ohlédnutí za tím nejdůležitějším…

Rok 2018 v KAMu

V lednu jsme vám představili výsledky mezinárodní ideové soutěže na budoucnost brněnského výstaviště.

Začátek roku se točil kolem brněnského nádraží – uspořádali jsme osm jízd po městských částech, navštívili dvě univerzity nebo spolupořádali veřejnou diskuzi na půdě magistrátu. Tři měsíce jsme týden, co týden vedli s odbornou i širokou veřejností diskuzi o rozpletení gordického Železničního uzlu Brno.

Dokončili jsme návrh na proměnu důležitého dopravního uzlu a centra Lesné – Halasova náměstí.

Zveřejnili jsme vítězné návrhy architektonické soutěže na Kreativní centrum, které má vzniknout v bývalé káznici na Cejlu. Už na podzim se v ní otevřelo komunitní centrum a dál se připravuje rekonstrukce.

7 628 prodejen zboží a provozoven s různými službami – takové byly v květnu představené výsledky průzkumu maloobchodní sítě města Brna, který poprvé organizoval právě kancelář městského architekta.

V červnu se návrhu na nové řešení dočkalo i Tuřanské náměstí.

I před letními prázdninami jsme se zaměřili na horké téma – s Brňany jsme diskutovali o dopracování nového územního plánu a odevzdali jsme pracovní verze změn toho stávajícího.

U příležitosti Světového dne architektury jsme pro vás uspořádali už druhý Den otevřených dveří KAM.

V září se kancelář architekta stala zpracovatelem nového územního plánu. Navrhneme ho do února 2020, pak bude následovat veřejné projednání. Nový územní plán bude mít Brno nejpozději na konci roku 2022.

Své zkušenosti s plánováním a výstavbou nových čtvrtí nám na semináři v Tržnici představila trojice zahraničních odborníků – Christoph Hrncir z Vídně, Peter Gero z Hamburku a Mark Johnson z Denveru.

Zklidnění dopravy, více zeleně, míst pro odpočinek a volný čas, i tak by mohla podle výsledků soutěže vypadat budoucí tvář Mendlova náměstí.

Jako poslední jsme v loňském roce představili výsledky soutěže na proměnu areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci.

Vyhlásili jsme mezinárodní soutěž na proměnu části teplárenského areálu v ulici Špitálka, kde má z brownfieldu vyrůst chytrá čtvrť. Architekti mohou posílat své soutěžní návrhy ještě do 21. ledna 2019.

Konec listopadu byl ve znamení Jižní čtvrti – třicítka architektů, urbanistů a projektantů společně na workshopu v KAM hledala její novou podobu.

 

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.