Kategorie: Aktuality

Velká proměna nábřeží Svratky začala, Brno do dvou let dostane protipovodňová opatření i dlouho očekávanou náplavku

Proměna více než tří kilometrů obou břehů Svratky je připravena na základě návrhu zpracovaného týmem uznávaného architekta Ivana Rullera, který zvítězil v mezinárodní architektonicko-krajinářské soutěži. Hlavním cílem navržených úprav je ochránit město a jeho obyvatele před stoletou vodou. Snížením vysokých břehů a rozšířením koryta  bude dosaženo dalšího zvýšení kapacity řeky.

Nábřeží se dostane blíže vodní hladině a vznikne krásná rekreační i volnočasová zóna. Prostředí bude bezbariérové, a tak vhodné pro vozíčkáře, seniory či maminky s dětmi. Spolu s vysazením více než 600 nových stromů vznikne u Svratky živá zóna pro setkávání lidí. Příkladem je třeba areál bývalé chatové osady na Bauerově, kde budou vytvořeny nádrže, tůně a mokřady, přes které navíc vznikne nová lávka. Na cyklostezce vzniknou také dva nové cyklopodjezdy, a to pod mosty na Vídeňské a na Renneské.

V rámci výstavby vznikne pět kilometrů pěších cest, přibližně tři kilometry stezek pro chodce a cyklisty, nové lavičky nebo náplavka. Odpovídajícím poděkováním Ivanu Rullerovi za mnoho skvělých staveb, které Brnu přinesl, by bylo, kdyby náplavka získala jeho jméno.

Práce na nábřeží budou dále spojeny s potřebnými investicemi do související infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci vodovodů a dalších sítí, staleté kmenové stoky nebo nevyhovujících mostů a lávek. Aby stavba co nejméně omezila život v okolí Poříčí i zbytku města, bude probíhat postupně a na jednotlivé etapy.

Dnešní začátek výstavby prvních úseků nábřeží v centru města je určitě zásadní, není ale zdaleka poslední. Připravujeme projekty na další etapy, celkem nás čeká 23 kilometrů Svratky i Svitavy v novém. Již probíhá projekční příprava navazujícího úseku na Svratce, který je stěžejní pro výstavbu nového nádraží a rozvoj nové čtvrti Trnitá. Na řece Svitavě se připravuje protipovodňová ochrana v Husovicích a Židenicích, která umožní rozvoj v lokalitě Nové Zbrojovky a navazujících územích. Těsně před zahájením projektové přípravy je i další a nejrozsáhlejší úsek, který zahrnuje celé území Brna na jih od přerovské trati.

Vysoutěžená cena dnes zahájených prací protipovodňových opatření v VII a VIII etapě je 1,26 miliardy bez DPH. Kofinancovány budou z větší části z Národního plánu obnovy, konkrétně Národního programu Životní prostředí. Dnes zahájená stavba je výsledkem veřejné zakázky „Nábřeží Svratky – Realizace protipovodňových opatření města Brna – etapy VII a VIII“. Zhotovitelem je sdružení „PPO nábřeží Svratky – Brno“ složené ze společností OHLA ŽS, a. s., HOCHTIEF CZ, a. s., FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby, a. s.

Nositelem strategického projektu protipovodňových opatření je Kancelář architekta města Brna.

Poslední příspěvky

Procházka: Když Moravák rozkete

Brněnské moře? Rozkvetlá zahrada? Dobrodružství pro děti? Chvíle odpočinku s nápojem? I to nabízí proměněný…

16.5.2024

KAM na festivalu Open House Brno

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete…

7.5.2024

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024