26/6/2019 Na kolo s architekty

Publikováno: 21.6.2019
27
čvn

Tentokrát se s městským architektem vydáme do ulic Brna netradičně, společnou projížďkou na kolech. Stihneme si tak představit nejen současný stav cyklostezek na příkladu okolí řeky Svitavy, ale také proměny v areálu Nové Zbrojovky, která přímo s nábřežím sousedí.

  • Albert Tkalcovská, Brno
  • 18:00
26/6/2019 Na kolo s architekty

O tom, jaká je aktuální situace a budoucnost cyklistické dopravy v Brně bude mluvit městský architekt Michal Sedláček. Proměnu území Zbrojovky na novou čtvrť uvede koordinátor projektu architekt Ladislav Všetečka. Využijeme také jedinečnou možnost projet si dříve průmyslový areál na kole.

Organizační pokyny

• Červnová procházka s městským architektem je první testovací společnou projížďkou na kolech, prosíme vás tedy o trpělivost a shovívavost.
• Organizátoři v reflexních vestách budou vždy v čele a na konci společného pelotonu, prosíme vás o respektování jejich pokynů.• Cykloprojížďka je otevřená pouze pro účastníky na jízdních kolech.
• Doporučujeme dbát na bezpečnost a použít cyklistickou přilbu.
• Vzhledem ke trase a plánovanému programu nedoporučujeme účast s dětmi.
• Místo úvodního setkání bude parkoviště u ulice Tkalcovská, následně se všichni společně vydáme na cestu do Zbrojovky. Po její prohlídce už se rozdělíme do menších skupinek.
• Do události na facebooku přidáme přesnou mapu trasy s vyznačenými stanovišti, na kterých se můžeme setkat i při jízdě různými rychlostmi.
• Zakončení projížďky plánujeme u Obřanského mostu, uvidíme, zda se společně dostaneme až k němu.

Registrace na procházku

Procházka se koná ve čtvrtek 27. června od 18.00 a je zdarma. Kapacita je ale omezená na 60 osob, je tak nutné se předem přihlásit. Odkaz s registračním formulářem zveřejníme v pondělí 24. června v 10.00 v události na facebooku a na jednoho člověka bude možné registrovat dvě místa. Oproti dřívějším procházkám chceme nabídnout příležitost zúčastnit se i všem těm, kteří nebudou sedět přímo v danou hodinu u počítače, formulář tedy zůstane otevřený až do 16.00 a výběr účastníků proběhne v 17.00 formou losování mezi zaregistrovanými zájemci. Všem následně pošleme informační email, kde se dozví, zda byli či nebyli vylosováni.

Cyklotrasa Svitavská

Brno začalo budovat cyklotrasy v roce 1992, kdy byl vyznačen první úsek mezi Sokolovnou v Komíně a přístavištěm v Bystrci. Aby se předešlo chaotické výstavbě navzájem nepropojených úseků, nechalo si město zpracovat studii cyklistických tras, kterou schválili zastupitelé v roce 1994 jako směrnou část územního plánu města Brna. Základní systém cyklotras je od té doby založen na nábřežních trasách podél Svratky a Svitavy, které doplňují trasy Studentská, Starobrněnská a Průmyslová. Zatímco jsou ale cyklistické stezky na nábřeží Svratky defacto vybudované, trasa podél Svitavy prochází průmyslovou oblastí města a v některých částech je sjízdná stále jen provizorně a obtížně. Na severu přitom navazuje na vybudovanou stezku směřující na Bílovice nad Svitavou a oblast Moravského krasu, na jihu pak na trasu Brno-Vídeň.
Podrobně zde.

Nová Zbrojovka

Historie areálu je spojena s dělostřeleckými dílnami, které císařské vojsko zásobovaly zbraněmi až do konce 1. světové války. Už v roce 1918 vznikla státní společnost Zbrojovka Brno, která se postupně rozšiřovala a zaměřila se také na civilní sektor – automobily, jízdní kola, letecké motory, váhy, letecké motory či obráběcí stroje. V novém miléniu se ale Zbrojovce dařit přestalo, od roku 2003 byla v červených číslech a o tři roky později byli propuštěni poslední zaměstnanci.
V roce 2016 představila soukromá společnost záměr proměnit celé území a z dvacetihektarového brownfieldu v širším centru Brna vytvořit živou, moderní a dobře dostupnou čtvrť pro bydlení, služby, práci i volný čas. Už v červnu stejného roku začaly sanační práce a zároveň rekonstrukce několika stávajících budov. Prvním místem, které v Nové Zbrojovce znovu ožívá, je budova bývalé Nářaďovny.
Podrobně zde.
Z procházek pořizujeme fotografie a video za účelem propagace činnosti KAM. Svou účastí souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů uvedenými zde.

Další články

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

22.3.2024

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG partner. Konkrétně se jedná o úsek začínající v blízkosti mostu u ulice Křenová vedoucí až k pravobřežnímu náhonu nad jezem Edler u Maloměřického mostu. Podklady nezbytné pro povolení stavebního záměru by mělo město Brno získat v roce 2025.

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavede do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě MU. Zajímavá stavba se skládá ze tří kvádrů a výškově různých pater s terasou. Místnosti jsou koncipované jako tvůrčí laboratoře s dostatečným úložných prostorem, přiznanými konstrukčními prvky a přirozeným i umělým osvětlením potřebným k výtvarné činnosti.

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

19.3.2024

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový kompletní 3D model, který pokrývá celé území města. A nejde jen o vymodelované budovy. U každého objektu je možné si zobrazit typ střechy nebo jeho výšky. Zkusit lze pohyb světla a stínů během dne i ročních období. Pro přehlednost pak v aplikaci dostaly stěny, střechy a komíny různé barvy.