23/4/2019 Procházka: Vila, zahrada a sál

Publikováno: 8.4.2019

Na dubnové procházce s městským architektem tak sice nahlédneme do části samotné modernistické vily, hlavně si ale projdeme její velkoryse založenou zahradu a prohlídku zakončíme v moderním Centru obnovy památek architektury 20. století.

23/4/2019 Procházka: Vila, zahrada a sál

Rozlehlý areál vily Stiassni skrývá nejeden architektonicky zajímavý cíl. Průvodci nám budou architektka Vlasta Loutocká, která se podílela na rekonstrukci vily Stiassni i její zahrady, a architekt Milan Rak, spoluautor novostavby přednáškové budovy.

Registrace na procházku

Procházka se koná v úterý 23. dubna od 17:30 a je zdarma. Kapacita je ale omezená na 80 osob a je nutné se předem přihlásit. Odkaz s registračním formulářem zveřejníme v úterý 16. dubna v 11 hodin přímo v události na Facebooku.

Vila Stiassni

Vila Stiassni byla postavena podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera v roce 1929 pro továrníka Alfreda Stiassného a jeho ženu Hermine. Zvenčí odpovídá puristickému Wiesnerovu stylu, uvnitř si ale rodina prosadila prvorepublikový luxus. Zároveň je rozrůzněna architektonickými prvky, kterými je podpořena spojitost s krajinou a soukromou zahradou. Ta neměla svou rozlohou přes tři hektary v prvorepublikovém Československu srovnání. Její část pod vilou je intimní prostor, ve kterém hlavní roli hrají stromy a keře s průhledy na architekturu vily. Horní část využívá dalekých výhledů do okolní krajiny. V letech 2012 až 2014 proběhla památková obnova vily, při níž prošla rekonstrukcí také zahrada.

Centrum obnovy památek architektury 20. století

Podle návrhu architekta Milana Raka vznikla v roce 2014 podél ulice Preslova – v horní části zahrady vily Stiassni – novostavba Centra obnovy památek architektury 20. století. Ta poskytuje potřebné prostory pro výstavy, přednášky a konference. Její nosnou konstrukci tvoří stěny z černého pohledového betonu a ocelobetonové pilíře. Prosklené plochy umožňují neomezený výhled z interiéru na celý areál Vily Stiassni a zároveň umožňují průhled skrze objekt do areálu z ulice. Průčelí do zahrady tvoří sestava ocelobetonových podpor ve tvaru písmene X, které jsou výrazným výtvarným motivem budovy.

ℹ️ Podrobně: https://www.vila-stiassni.cz/ a https://ceskacenazaarchitekturu.cz/projekty/2017/centrum-obnovy-pamatek-architektury-20-stoleti-2/
______________________________________________________

Z procházek pořizujeme fotografie a video za účelem propagace činnosti KAM. Svou účastí souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů uvedenými na našem webu: https://kambrno.cz/zasady-ochrany-osobnich-udaju/

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.