26/7/2018 Na Riviéru s architekty

Riviéra tak trochu z jiného úhlu

Koupaliště Riviéra vzniklo v bývalém slepém rameni Svratky na přelomu 80. a 90. let. Autorem dlouhého komplexu bazénů je brněnský architekt Petr Hrůša. Betonové bazény, které prosakovaly velké množství vody, však nebyly ekonomické a největší brněnské koupaliště se dočkalo přes letošní zimu zásadní rekonstrukce. Koupaliště nově doplnily také různé vodní atrakce.

Letní podvečer na koupališti

Průvodci nám tentokrát byli techničtí specialisté z firmy CENTROPROJEKT GROUP a.s., generálního projektanta stavby, pan inženýr Pavel Gregor a pan inženýr Filip Orsava.

 

Náročná stavba v extrémním mrazu

Před vstupem do areálu jsme se dozvěděli zajímavosti ze stavby koupaliště, technické specifikace nově zrekonstruovaných bazénů a řešení atrakcí v celém areálu. Většina stavby probíhala přes zimu, která letos nebyla mírná a potrápila všechny pracující na stavbě. Autoři nám mimo jiné popsali, jak složitě realizovali technická řešení podzemních trubek v teplotě okolo 10 stupňů pod nulou.

Tři bazény v jednom areálu

Společně jsme si prošli celý areál od bazénu pro nejmenší, po relaxační zónu až po nejhlubší plavecký bazén. Na závěr jsme se podívali do hlavní strojovny bazénu, která 24 hodin denně zásobuje bazény vodou a další nutnou technikou pro provoz koupaliště.

Akce se zúčastnilo více jak 50 lidí a jako každá naše procházka byla plně zdarma. Počasí přálo, lehký deštík před zahájením procházky osvěžil vzduch a my jsme si mohli prohlédnout novou Riviéru v celé její kráse.

Kompletní fotogalerii naleznete zde.

 

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024