04 Kdo všechno se podílí na podobě územního plánu?

Publikováno: 22.4.2020

Příprava územního plánu je složitý proces zahrnující jeho tvorbu, schvalování i úpravy, na kterém průběžně spolupracuje samospráva (zadavatel), orgán veřejné správy (pořizovatel) a odborný zpracovatel. Vstupuje do něj také mnoho dalších aktérů, kteří mají často velmi odlišné, mnohdy i protichůdné cíle a zájmy.

04 Kdo všechno se podílí na podobě územního plánu?

Důležité jsou především tři strany celého procesu: zadavatel, zpracovatel a pořizovatel.

Zadavatel

Rada města Brna předkládá prostřednictvím určeného zastupitele ke schválení Zastupitelstvu města Brna zadání územního plánu i vydání jeho konečné verze. Tzv. určený zastupitel, kterým je obvykle radní s gescí územního plánování a rozvoje, za zadavatele koordinuje společně se zpracovatelem a pořizovatelem proces vzniku územního plánu.

Zpracovatel

Původně byl zpracovatelem návrhu nového územního plánu Arch.Design, dnes je jím Kancelář architekta města Brna. Ta jako projektant vypracovává samotný odborný text územního plánu a mapovou část podle požadavků pořizovatele a zároveň podle požadavků na ni kladených Zásadami územního rozvoje Jihomoravského kraje i českými zákony (o hierarchii územního plánování se více dozvíte v tomto článku).

Na přípravě nového územního plánu spolupracuje v kanceláři městského architekta tým dvaceti lidí různých profesí – architekti, urbanisté, geografové, dopravní inženýři, krajinný architekt nebo vodohospodář, ale také právníci, kteří pomáhají s přípravami textové části.

Pořizovatel

Celý proces projednání řídí Odbor územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna. Připomínky a námitky je tak nutné ve stanovené lhůtě posílat právě pořizovateli, protože on je následně také vypořádává ve spolupráci s vedením města prostřednictvím určeného zastupitele.

Další aktéři

S rostoucí velikostí města zároveň roste také počet zapojených aktérů, kteří do procesu vstupují často s protichůdnými zájmy. I proto je těžší najít společnou dohodu na budoucí podobě Brna, kterou je právě územní plán.

Mezi zapojené aktéry patří například:

  1. samospráva (volení zástupci města i městských částí),
  2. státní správa (úředníci, a to až ve dvaceti různých oblastech),
  3. zpracovatel (např. architekti, inženýři, odborníci),
  4. soukromý sektor (vlastníci pozemků, developeři, investoři),
  5. aktivní veřejnost (občanská sdružení, spolky),
  6. veřejnost,
  7. soudy, právníci,
  8. správci sítí (např. teplárny, vodárny) aj.

Další články

Veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna

Veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna

9.7.2024

Ve středu 31. července se ve Sněmovním sále Nové radnice od 13 hodin uskuteční veřejné projednání návrhu Územního plánu města Brna.

Nový Územní plán města Brna míří ven – dnes byl zveřejněn jeho návrh

Nový Územní plán města Brna míří ven – dnes byl zveřejněn jeho návrh

26.6.2024

Návrh nového Územního plánu města Brna (NÚP) určený pro veřejné projednání je ode dneška dostupný na městském portálu územního plánování. Tato aktualizovaná verze vznikla na základě společného jednání. Během prvních měsíců tohoto roku se k podobě NÚP mohly vyjádřit především dotčené orgány, jako jsou ministerstva, krajský úřad nebo sousední obce, ale současně i veřejnost a jednotlivé městské části. Po zákonném vypořádání požadavků a připomínek byl návrh upraven do aktuální podoby. Veřejné projednání je plánováno na 31. července 2024 od 13 hodin ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně.

Zastupitelé schválili skupinu Jednotlivých změn ÚPmB, v platnost vstoupí během srpna

Zastupitelé schválili skupinu Jednotlivých změn ÚPmB, v platnost vstoupí během srpna

25.6.2024

Na první pohled spousta maličkostí v mapě Brna, v realitě 106 důležitých změn stávajícího územního plánu. Tento strategický dokument je totiž potřeba pravidelně aktualizovat. Změny minulý týden schválili brněnští zastupitelé a v platnost vstoupí s největší pravděpodobností na začátku srpna. Zpracovat dokumentaci tzv. „Skupiny B.I“ dostala za úkol Kancelář architekta města Brna. Pořizovatelem byl Odbor územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna. Zároveň došlo ke schválení i dalších změn stávajícího územního plánu. Vše je dostupné na portálu územního plánování upmb.brno.cz.