Cena KAM za architekturu 2020

Publikováno: 29.6.2020
29
čvn

První ročník ceny Kanceláře architekta města Brna za přínos laureáta k rozvoji architektury, urbanismu a územního plánování v Brně a České republice. Udělena bývala jednotlivci, dvojici nebo kolektivu. Jako první ji obdržela v roce 2020 architektka Zdeňka Vydrová.

  • Vila Tugendhat
Cena KAM za architekturu 2020

Zdeňka Vydrová

Architektka Zdeňka Vydrová působí od počátku 90. let jako městská architektka Litomyšle, kde díky její práci vzniklo mnoho kvalitních realizací od těch nejlepších tuzemských architektů. Jak se píše v Litomyšlském architektonickém manuálu, navrhnout dům do Litomyšle se postupně stalo tak trochu otázkou prestiže. Její práce v České republice přispěla k renesanci městských architektů, a i díky ní má kancelář městského architekta také Brno.

Zdeňka Vydrová nastoupila po absolvování Fakulty architektury VUT v Brně do ateliéru architekta Viktora Rudiše (ve Stavoprojektu Brno). Vlastní ateliér založila v roce 1991. V letech 1994–1998 externě vyučovala na své alma mater, s VUT spolupracuje i nyní. V roce 2016 získala Cenu ministerstva kultury za architekturu.

Další články

Procházka: Když Moravák rozkete

Procházka: Když Moravák rozkete

16.5.2024

Brněnské moře? Rozkvetlá zahrada? Dobrodružství pro děti? Chvíle odpočinku s nápojem? I to nabízí proměněný park na Moravském náměstí. Pojďte se vypravit na další procházku za architekturou – ve čtvrtek 30. května od 17 hodin. Průvodkyní nám bude spoluautorka dnešní podoby parku architektka Janica Šipulová.

KAM na festivalu Open House Brno

KAM na festivalu Open House Brno

7.5.2024

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete zúčastnit dvou komentovaných prohlídek – v 10:00 a 14:00. Sraz je ve foyer, maximální počet osob na 45 minut trvající prohlídku je 30. Pokud chcete pouze navštívit budovu a nepotřebujete slyšet doprovodný komentář, můžete se zastavit kdykoli mezi 10:00 a 15:00.

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy, skulptury, krajinářská řešení… Výstava v brněnském Urban centru vám od 15. května do 7. června 2024 nabízí všech 34 modelů různorodých řešení uměleckého díla k Poctě Královny Elišky Rejčky na Starém Brně i přilehlého veřejného prostranství.