27/11/2018 Za vědou s architekty

Publikováno: 9.11.2018 | POZVÁNKA

O Brně se stále častěji hovoří jako o evropské metropoli vědy a výzkumu. Na listopadové procházce s městským architektem se proto podíváme do významného svatostánku vědy v brněnských Bohunicích.

27/11/2018 Za vědou s architekty

Navštívíme výzkumné centrum CEITEC a univerzitní kampus Masarykovy univerzity. Našimi průvodci budou autoři, architekti Karel Tuza a Petr Uhlíř z brněnské společnosti A PLUS.

Registrace na procházku

Procházka se koná v úterý 27. listopadu od 18 hodin. Předpokládaný konec akce je ve 20 hodin. Mapku a MHD jak se dostat do kampusu naleznete zde. Kapacita procházky je omezená na 60 osob a je nutné se předem přihlásit. Akce je zdarma a je bezbariérová.

CEITEC – Středoevropský technologický institut

Jako první si projdeme budovu institutu CEITEC. Toto výzkumné centrum, které je součástí areálu univerzitního kampusu, poskytuje zázemí vědcům v oblasti pokročilých materiálů, nanotechnologií a věd o živé přírodě. Stavba je ukázkou high-tech architektury a zároveň spojením čistého designu s funkčností. Budova byla otevřena v roce 2014 a ve stejném roce získala titul Stavba roku. Společně si projdeme atrium budovy a obě schodiště s horním můstkem. V zasedací místnosti si pro nás architekti připravili krátkou prezentaci.

Univerzitní kampus Bohunice

Přes vnitřní průchod se poté přesuneme do kampusu. Moderní areál pro výuku, výzkum a vývoj za pět miliard korun je největší investicí v oblasti vysokého školství ve střední Evropě. Špičkově vybavené výukové a laboratorní prostory slouží pěti tisícům studentů a tisícovce akademických a vědeckých pracovníků lékařské a přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií na celkové ploše 42 hektarů. Závěrečná etapa byla dokončena v roce 2010 a završila osm let trvající program rozvoje areálu. V roce 2011 získal kampus titul Stavba roku.

Navštívíme také centrální „srdce“ celého kampusu – univerzitní knihovnu. Procházku zakončíme na lávce spojující univerzitní kampus a obchodní centrum a vychutnáme si pohled na celý areál.

Architekti Karel Tuza a Petr Uhlíř jsou z brněnského ateliéru A PLUS. Mezi jejich další významné stavby patří mimo jiné budova Moravského zemského archivu na Palachově náměstí nebo řídící centrum Jihomoravské plynárenské společnosti. Další projekty najdete na jejich webových stránkách.

Zdroj: Masarykova univerzita, https://www.muni.cz/o-univerzite

Další články

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy, skulptury, krajinářská řešení… Výstava v brněnském Urban centru vám od 15. května do 7. června 2024 nabízí všech 34 modelů různorodých řešení uměleckého díla k Poctě Královny Elišky Rejčky na Starém Brně i přilehlého veřejného prostranství.

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

4.4.2024

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně vysazených mandloní, to vše zasazeno do širší travnaté plochy. Takové je základní rozvržení odbornou porotou nejlépe hodnoceného návrhu od Michala Palaščaka a Heleny Lukášové, kterému byla udělena 2. cena v architektonicko-výtvarné soutěži pořádané ve spolupráci Kanceláře architekta města Brna (KAM) a Odboru kultury brněnského magistrátu. Na základě rozhodnutí odborné poroty 1. cena udělena nebyla. Výsledky soutěže včera projednala Rada města Brna na své schůzi. Veřejnost si bude moci všech 34 návrhů prohlédnout na výstavě v Urban centru na Staré radnici, a to od druhé poloviny května.

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

22.3.2024

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG partner. Konkrétně se jedná o úsek začínající v blízkosti mostu u ulice Křenová vedoucí až k pravobřežnímu náhonu nad jezem Edler u Maloměřického mostu. Podklady nezbytné pro povolení stavebního záměru by mělo město Brno získat v roce 2025.