Kategorie: Aktuality

Architekti se mohou hlásit do soutěže na návrh hlavního vstupu Ústředního hřbitova

Zadání soutěže i její podmínky schválila minulou středu Rada města Brna. Cílem je získat návrh nové podoby vchodu na brněnský Ústřední hřbitov včetně přilehlého veřejného prostranství i zastávek MHD. Soutěžící se zaměří také na modernizaci technického administrativního zázemí a rozšíření služeb pro návštěvníky. Součástí bude návrh výstavby provozních budov podél ohradní zdi a objektů květinářství nebo kamenictví.

Brněnský Ústřední hřbitov vznikl v roce 1883 podle projektu architekta Aloise Prastorfera a kromě obřadní síně od Bohuslava Fuchse a krematoria od Ernsta Wiesnera obsahuje celou řadu mimořádně hodnotných plastik a náhrobků. I proto musí soutěžící zvolit takovou podobu a formu zásahů do východní části areálu, která bude v souladu se stávajícími historickými budovami a jejich umístěním, s urbanistickou koncepcí hřbitova a s ní spojenými vegetačními úpravami.

Soutěžní návrhy je možné v listinné a digitální podobě odevzdávat do 13. září 2021 do 15.00 hodin. Termín zasedání poroty k hodnocení je předběžně stanoven na 23.–24. září. Zadavatel, tedy statutární město Brno, je při výběru návrhu vázán stanoviskem poroty a dle vyhlášených podmínek by měl rozhodnutí o výběru přijmout do 90 dnů od vydání jejího stanoviska.

Poslední příspěvky

KAM na festivalu Open House Brno

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete…

7.5.2024

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024