Kategorie: Aktuality

Maloobchodní síť Brna najdete v interaktivní mapě

Interaktivní mapy přináší informace o proměňujícím se sortimentu nebo velikosti prodejní plochy. Ukazují i to, kolik objektů ještě čeká na své nájemce nebo kde jsou obchody a služby lépe dostupné. Sčítání celkem 7 628 maloobchodních zařízení, které proběhlo v roce 2017, poprvé organizovala Kancelář architekta města Brna. Nově se zaměřila také na provozovny služeb nebo obchodní zónu v Modřicích.

Prohlédněte si aplikaci na našem webu zde.

Krátká ukázka interaktivní mapy

V aplikaci maloobchodní sítě města Brna mohou lidé zjistit, že nejsilnější skupinou sortimentu jsou plošně i početně obchody s potravinami, které zaujímají zhruba čtvrtinu celkové prodejní plochy. V oblasti služeb jsou nejrozšířenější pohostinství, zejména restaurace a kavárny. Kromě nich si ale návštěvníci mohou filtrovat i méně zastoupené typy maloobchodů nebo nabízených služeb. Zobrazí si tak například všechna místa, kde by v Brně nalezli papírnictví nebo prodejny stavebnin. A to nejen v centrální městské části, kde průzkum nalezl téměř polovinu všech prodejen zboží a služeb.

Mimo klasického filtrování informací nabízí nová aplikace i další funkce. Na jedné z map lze zároveň srovnávat dvě vrstvy s informacemi – hustotu rozmístění prodejen a velikost prodejních ploch. Další možností je sledovat v čase proměňující se množství otevřených obchodů a nabízených služeb s ohledem na denní dobu. Aplikace tak ukazuje, že zatímco v sobotu je otevřeno necelých 60 % sledovaných prodejen a provozoven, v neděli tato čísla klesají na necelou třetinu prodejen a necelou polovinu provozovaných služeb. Zmapována je také dostupnost základního sortimentu zboží a služeb – automobilem, hromadnou dopravou nebo pěšky, a jejich rozložení v rámci celého města.

Data pro celoplošný průzkum maloobchodní sítě města Brna sbírala KAM od října do prosince roku 2017. Slouží především jako podklad pro další územní a strategické plánování. V České republice je Brno jedním z mála měst, které v posledních dvaceti letech pravidelně sbírá data o své maloobchodní síti. Aktuální průzkum byl po roce 1990 už sedmým v pořadí. Sečteno bylo celkem 7 628 zařízení, z toho 3 948 prodejen zboží a 3 208 provozoven služeb.

 

Poslední příspěvky

KAM na festivalu Open House Brno

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete…

7.5.2024

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024