Nové náměstí Míru podle vítězů soutěže zarámují stromořadí i kolonáda

Publikováno: 12.5.2021

Velkorysý centrální prostor lemovaný špalíry stromů, které přechází ve sloupořadí kolonády podél parku Kraví hora, na jihu vymezený novým polyfunkčním domem v přízemí s obchody, službami a volnočasovým centrem. Tak by se mělo podle vítězů urbanisticko-architektonické soutěže proměnit náměstí Míru a přilehlý bývalý vojenský areál v ulici Lerchova.

Nové náměstí Míru podle vítězů soutěže zarámují stromořadí i kolonáda

Odborná porota vybrala na konci dubna z osmi návrhů vítězné řešení od brněnského architekta Luboše Františáka a jeho týmu, krajinářského architekta Marka Holána a dopravního inženýra Petera Štefančíka. Ve středu 12. května schválila rozhodnutí poroty Rada města Brna. Všechny návrhy budou k vidění na výstavě ve druhé polovině června v brněnském Urban centru.

„Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím. A také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nově vymezeného náměstí Míru a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ upřesnil za organizátory soutěže ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Vítězný návrh vymezuje centrální obytný prostor náměstí městským parkem se stromořadími rámujícími pohled k východní kolonádě. Ta je vstupní branou do parku Kraví hora a slouží zároveň jako krytá terasa s kavárnou, zázemím pro řidiče MHD a veřejným WC. Na jižní straně doplňuje náměstí nový polyfunkční dům s atraktivním parterem, který nahradí objekty bývalého vojenského areálu. V přízemí domu je navrženo zázemí pro Brněnku, obchody a služby. Na ploše 700 m² je vymezen prostor pro volnočasové centrum.

„Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních obyvatel Masarykovy čtvrti. Prostor bude zahrnovat prostorný sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ shrnul vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Zajíček.

Na přízemí polyfunkčního domu navazují čtyři podlaží s byty a dvě podzemní podlaží s garážemi. Aby mohlo město prostor náměstí rozšířit, dohodlo se ještě před začátkem soutěže s majiteli Brněnky na směně pozemků. Soukromým vlastníkům tak v novém polyfunkčním objektu připadne 17 bytů, město bude mít dohromady 48 bytů, převážně půjde o menší byty pro rodiče s dětmi, startovací byty nebo byty pro seniory.

Autoři mysleli i na modrozelená řešení, většina střech polyfunkčního objektu bude zelená, využita budou i opatření na hospodaření s dešťovou vodou. Příjemné mikroklima na náměstí vytvoří také vzrostlé stromy a trvalkové záhony.

„Urbanisticky jde o kvalitní a kultivovaný návrh. Polyfunkční dům ctí výšku a hodnoty stávajících budov a dominantu kostela sv. Augustina. Porotci dále doporučili, aby autoři vítězného návrhu dopracovali architektonický výraz fasád objektu a také dořešili podobu vstupního prostranství před kostelem,“ doplnil Sedláček.

Cílem soutěže vyhlášené v prosinci 2020 bylo navrhnout celkovou proměnu náměstí Míru včetně chátrajících objektů bývalých vojenských autoopraven v ulici Lerchova. Organizátorem soutěže byla Kancelář architekta města Brna. Do přípravy soutěže zapojila od začátku jak klíčové aktéry v území, tak širokou veřejnost. Lidé se mohli zúčastnit sousedského setkání v sále Cyrilometodějská základní školy nebo se vyjádřit ve dvou anketách. Šlo tak o jednu z nejvíce projednávaných soutěží v posledních letech.

 

Urbanisticko-architektonická soutěž Dostavba a úprava náměstí Míru

1.cena – 1 150 tis. Kč
Luboš Františák – ARCHITEKT

2. cena – 900 tis. Kč
ohboi s.r.o., JIKA-CZ s.r.o.

3. cena – 650 tis. Kč
ATELIER RAW s.r.o.

Odměna – 450 tis. Kč
Zlámal architekti s.r.o.

 

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.