Soutěž na podobu společenského centra Stará hasička má vítěze

Publikováno: 24.10.2019

Stará vesnická hasička snoubená s novou třípodlažní věží, velký sál a klubovny s moderním zázemím, jevištěm, tanečním parketem a kavárnou, ale i oživené náměstíčko pro setkávání a akce. Tak by se podle vítězného návrhu architektonické soutěže mělo proměnit společenské centrum v budově bývalé hasičky v městské části Brno-Komín. Odborná porota vybírala ze sedmadvaceti návrhů. Autorem toho vítězného je trojice architektů Janosch Welzien, Štěpánka Úlehlová a Filip Hermann. Výsledky schválila v úterý 22. října rada městské části.

Soutěž na podobu společenského centra Stará hasička má vítěze

Stará hasička slouží obyvatelům brněnského Komína ke společenským a kulturním aktivitám. Stávající stav budovy postavené na konci 18. století už ale nevyhovuje a její kapacita nestačí. Otevřenou architektonickou soutěž vyhlásila v červnu letošního roku městská část Brno-Komín ve spolupráci s Kanceláří architekta města Brna (KAM). Cílem soutěže bylo najít nejlepší řešení na modernizaci budovy a prověřit možnosti její opravy.

„Společně s odborníky jsme vybrali citlivé řešení, které zachovává původní historickou budovu a rozšiřuje ji novou výstavbou. Nová hasička nabídne uživatelům více místa a pohodlí, moderní klubovny a zázemí, a především větší prostor pro pořádání společenských a kulturních akcí. Věříme, že bude živým centrem společenského dění naší obce,“ uvedla starostka městské části Brno-Komín Milada Blatná. Na soutěž by nyní měla městská část navázat zadáním projektové dokumentace.

Vítězný návrh zachovává původní budovu, které dává nový nádech. Autoři počítají se zateplením fasád či novými dřevěnými krovy. Uvnitř je dům zredukován na nosnou konstrukci tak, aby do něj bylo možné umístit sál pro sto lidí. Původní objekt doplňují architekti o novou přístavbu v podobě jedenáct metrů vysoké věže, která bude sloužit pro potřeby kluboven. Upravují také přilehlé náměstíčko, kde bude možné pořádání hodů, vánočních trhů a dalších akcí v obci. Součástí jsou i nové trolejbusové zastávky s otočnou lavicí.

Výstava představí veřejnosti všech 27 návrhů

Veřejnost si může prohlédnout všechny návrhy na výstavě, kterou pořádá kancelář městského architekta. Vernisáž se koná ve středu 20. listopadu od 17.30 hodin v prostorách úřadu městské části Brno-Komín, Vavřinecká 15. Výstava zde potrvá do 6. prosince. Vstup je zdarma. Otevřeno je pondělí až středa od 8.00 do 18.00, čtvrtek a pátek od 8.00 do 12.00.

Podrobnosti o soutěži a všechny oceněné návrhy naleznete zde.

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.