Velký krok pro Brno. KAM dokončila návrh nového územního plánu

Návrh nového územního plánu teď projde kontrolou a úpravami, aby nad ním v dubnu příštího roku mohlo proběhnout veřejné projednání. Po vypořádání námitek a připomínek bude v roce 2021 následovat další veřejné projednání. Konec roku 2022 je pro schválení územního plánu klíčový i podle stavebního zákona, v tomto roce totiž končí platnost stávajícího dokumentu.

Zpracováním návrhu nového územního plánu byla naše kancelář pověřena v září 2018. Poprvé si tak Brno po vzoru ostatních velkých měst – Prahy, Plzně a Ostravy, zpracovává územní plán samo. Jde o rozpracovaný plán, který má za sebou už jedno společné jednání. Zastupitelstvo města vydalo téměř dva tisíce pokynů k jeho proměně a dokončení.

Na přípravě návrhu nového územního plánu spolupracoval tým více než dvaceti lidí různých profesí – architekti, urbanisté, geografové, krajinářský architekt nebo vodohospodář, ale také právníci, kteří pomáhali s přípravami textové části.

Stávající Územní plán města Brna platí od roku 1994, je tak jeden z nejstarších v České republice a nevyhovuje aktuálním potřebám. Důsledky této situace pociťuje město každý den – nejvíce v dopravě a bydlení. Plochy určené pro bydlení jsou v současném územním plánu prakticky vyčerpané, nebo nové zástavbě brání další komplikace, například neexistující protipovodňová opatření. Poslední aktualizace stávajícího územního plánu proběhla v roce 2009. Celkem 150 samostatných změn, jejichž návrhy také vypracovala naše kancelář, bylo s veřejností dvakrát projednáno na konci letošního roku. Po schválení brněnskými zastupiteli by změny mohly začít platit v roce 2020, jejich vydání se tak stihne ještě před vydáním územního plánu nového.

Poslední příspěvky

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024

Brněnské stavební předpisy zaručí kvalitní rozvoj města

Rada města Brna dnes dostala k projednání koncept Brněnských stavebních předpisů (BSP). Nabýt účinnosti by…

21.2.2024