Kategorie: Aktuality

Výstava představuje část Nové Zbrojovky určenou pro rezidenční bydlení na nábřeží Svitavy

Od 18. března jsou k vidění v prostorách Kanceláře architekta města Brna na adrese Zelný trh 13. Volně přístupné jsou každý všední den od 8 do 17 hodin. Čtvrtá zóna je druhou největší a ze západu ji vymezuje tok Svitavy. Umístěním v blízkosti řeky, odklonem od železnice a vhodnou JZ orientací předurčil investor tuto zónu výhradně k rezidentním účelům.

Rezidenční čtvrť pohledem šesti ateliérů

EA architekti s.r.o. navrhli hybridní urbanistický systém, městskou blokovou zástavbu vytvářející ulice a výškové budovy spojené otevřeným vodním prvkem. Mají představu smíšeného funkčního využití městských domů – komerční a administrativní plochy s parkováním a službami v nižších patrech, ve vyšších podlažích bydlení. V klidné části u řeky navrhují převážně bytové viladomy, nábřeží by mělo být přepracováno na plochy k rekreaci. Ateliér CMC architects, a.s. počítá s využitím stávající cihelné věže jako rozhledny. Podél pobřeží architekti navrhují souvislý zelený pás, ve kterém je vytvořena stezka pro pěší, cyklo a in-line sporty, doplněná o dětská hřiště a fitness vybavení. Území dále od řeky tvoří soubory nízkých obytných domů se zelenými atrii.

CMC architects, a.s.

A69 architekti s.r.o. by si na pobřeží kromě cyklostezky představovali i kavárnu, která by měla vzniknout ve stejných místech, jako pěší průchod od nádraží k řece. Byty by potom plně využily potenciál nábřeží a industriální charakter. Architekti z KUBE s.r.o. navrhují klidné bydlení ve viladomech na břehu řeky s výhledy na přírodně upravené nábřeží a parkové plochy prolínající se mezi domy. V další linii by podle nich měli být bytové domy. Centrálnímu prostoru dominuje náměstí s kavárnou, které nabízí prostor pro setkávání, relaxaci a odpočinek.

KUBE s.r.o.

Pelčák a partner architekti v budoucnu v zóně 4 vidí blokovou zástavbu společně s rozvolněnou řadou bodových domů – „nájemních vil“. Zajímavý je i návrh studia K4 a.s. – Architects & Engineers, který počítá s domy pro bydlení různého charakteru. Například v zachované části původní textilní továrny plánuje vzdušné loftové byty a za lávkou se k nábřeží otevírají otevřené bloky složené z bytových domů.

K4 a.s. – Architects & Engineers

Hlasujte o budoucnosti areálu

Přidávat komentáře a hlasovat pro jednotlivé návrhy mohou lidé do 19. dubna, a to i na webových stránkách projektu Nová Zbrojovka. Tentokrát na webu přibyla i anketa o tom, jaký typ bydlení by zde lidé vlastně uvítali. Po představení všech šesti zón Nové Zbrojovky budou sesbírané reakce vyhodnoceny a zohledněny.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024