Kategorie: Aktuality

Zobrazte si budovy širšího centra Brna v interaktivní mapě

Celkem 14 funkčních kategorií budov od bydlení a dopravy přes komerční a veřejnou vybavenost po rekreaci, sport nebo lehkou výrobu zobrazí zájemcům nová interaktivní aplikace. Ta obsahuje data z první fáze průzkumu budov, který připravila Kancelář architekta města Brna. V první fázi, zaměřené právě na historické a širší centrum Brna, zatím průzkum zmapoval 15 959 stavebních objektů, tedy asi 15 % z jejich celkového počtu na území města. Se sběrem dat vyráží do terénu od roku 2018 pomáhat přes dvacet studentů, do konce roku zmapují i budovy ve zbývající části města, včetně nově postavených objektů.

V dosud zmapované zástavbě širšího centra Brna převažuje na 41 % hrubých podlažních ploch (HPP) pro bydlení, 25 % pro komerční vybavenost, 25 % veřejné vybavenosti a 5 % výroby a skladování.

Prohlédněte si aplikaci na našem webu.

Krátká ukázka interaktivní mapy

Dosavadní data zobrazená v aplikaci zatím ukazují na velké rozdíly mezi severem, severozápadem a severovýchodem širšího centra, kde je převažující bydlení (přibližně 50 %) doplněno komerční funkcí a veřejnou vybaveností, a jihem s jihovýchodem širšího centra, kde naopak převažuje výrobní a komerční funkce s malým zastoupením bydlení (přibližně 20 %). Druhá zmíněná oblast je totiž z velké části přestavbovým území, kde je žádoucí doplnit právě funkci bydlení (příkladem může být Nová čtvrť Trnitá).

To, že je v Brně bydlení rozmístěno značně nerovnoměrně ukazuje například poměrně velké území mezi Starým Brnem a Novým Lískovcem o celkové rozloze skoro 400 hektarů. Tato funkce je v místě zastoupena pouze v 10 % HPP. Jedná se totiž o zóny s jednou funkcí, jako je areál Brněnského výstaviště, kampus v Bohunicích či zahrádkářské kolonie na Červeném kopci.

V průběhu roku 2020, po vyhodnocení nově získaných dat, připravujeme aktualizaci aplikace, která bude zahrnovat celé Brno. Část výsledků ve formě otevřených dat plánujeme nabídnout volně ke stažení.

Výsledky průzkumu slouží jako podklady k urbanistickým a územním studiím nových zástaveb, tedy i při práci na novém územním plánu, nebo pro přípravu 3D modelu města. Díky kompletním datům bude možné například lépe posoudit, jestli navržená zástavba vhodně navazuje na okolí. Dosud dostupná data jsou totiž často zastaralá, neukazují podlažnost u všech objektů a zároveň podávají informaci pouze o převládajícím funkčním využití objektu ve velmi obecných kategoriích.

Poslední příspěvky

Procházka: Když Moravák rozkete

Brněnské moře? Rozkvetlá zahrada? Dobrodružství pro děti? Chvíle odpočinku s nápojem? I to nabízí proměněný…

16.5.2024

KAM na festivalu Open House Brno

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete…

7.5.2024

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024