24/1/2019 Do Sokola s architekty

Přidejte se k nám – lví silou a vzletem sokolím!

Průvodcem nám na procházce bude architekt Robert Václavík (TRANSAT architekti), dlouholetý člen a místostarosta Tělocvičné jednoty Sokol Brno I, který má na starosti probíhající postupnou rekonstrukci areálu – od venkovních sportovišť a dětského centra, po minulý rok dokončenou vstupní dvoranu.

Registrace na procházku

Procházka se koná ve čtvrtek 24. ledna od 18.30 a je zdarma. Kapacita je ale omezená na 50 osob a je nutné se předem přihlásit. Odkaz pro registraci zveřejníme přímo v události na našem Facebooku ve čtvrtek 17. ledna v 11 hodin. Aktuálně je kapacita procházky již naplněna.

Stadion T. J. Sokola Brno I

Sokolský komplex mezi Kounicovou a Botanickou ulicí má své kořeny v roce 1922, kdy bylo podle návrhu architekta Miloslava Kopřivy dokončeno venkovní sportoviště. O dva roky později už přímo v Kounicově ulici vznikl provizorní pavilon, který se v dnes známý Stadion proměnil na konci třicátých let podle projektu architektů Jindřicha Kumpošta a Miloše Lamla. Raně funkcionalistická úprava znamenala pro sokoly nejen dvě nové tělocvičny, ale i dostavbu kina, restaurace nebo kavárny. S výjimkou válečných let, kdy budovu obsadil wehrmacht, využívali sokolové Stadion až do roku 1948. Tehdy ho převzala brněnská Zbrojovka, v jejíž správě zůstal až do sametové revoluce. Pod jejím dohledem byla v sedmdesátých letech přistavěna hala míčových sportů a došlo i k vnitřním přestavbám.

Další proměnu si už Stadion znova jako sokolský prošel mezi roky 2007-2012, kdy došlo k celkové modernizaci venkovních sportovišť. Následovala obnova dětského centra nebo znovuotevření vstupní dvorany, která byla nepřístupná od přestavby v sedmdesátých letech. Tím je podle sokolů rekonstrukce celé budovy hotová z jedné třetiny a následovat má nejexponovanější část budovy – víceúčelová a gymnastická hala.
Sokolský Stadion v Kounicově ulici je doposud největší sokolovna v České republice a kromě sportovního vyžití je i kulturním centrem. Zahrnuje v sobě totiž nejen tělocvičny a sportovní haly, ale také velký koncertní a divadelní sál, restauraci a hudební klub.

Z procházek pořizujeme fotografie a video za účelem propagace činnosti KAM. Svou účastí souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů uvedenými na našem webu zde – https://kambrno.cz/zasady-ochrany-osobnich-udaju/.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024