27/11/2018 Za vědou s architekty

Navštívíme výzkumné centrum CEITEC a univerzitní kampus Masarykovy univerzity. Našimi průvodci budou autoři, architekti Karel Tuza a Petr Uhlíř z brněnské společnosti A PLUS.

Registrace na procházku

Procházka se koná v úterý 27. listopadu od 18 hodin. Předpokládaný konec akce je ve 20 hodin. Mapku a MHD jak se dostat do kampusu naleznete zde. Kapacita procházky je omezená na 60 osob a je nutné se předem přihlásit. Akce je zdarma a je bezbariérová.

CEITEC – Středoevropský technologický institut

Jako první si projdeme budovu institutu CEITEC. Toto výzkumné centrum, které je součástí areálu univerzitního kampusu, poskytuje zázemí vědcům v oblasti pokročilých materiálů, nanotechnologií a věd o živé přírodě. Stavba je ukázkou high-tech architektury a zároveň spojením čistého designu s funkčností. Budova byla otevřena v roce 2014 a ve stejném roce získala titul Stavba roku. Společně si projdeme atrium budovy a obě schodiště s horním můstkem. V zasedací místnosti si pro nás architekti připravili krátkou prezentaci.

Univerzitní kampus Bohunice

Přes vnitřní průchod se poté přesuneme do kampusu. Moderní areál pro výuku, výzkum a vývoj za pět miliard korun je největší investicí v oblasti vysokého školství ve střední Evropě. Špičkově vybavené výukové a laboratorní prostory slouží pěti tisícům studentů a tisícovce akademických a vědeckých pracovníků lékařské a přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií na celkové ploše 42 hektarů. Závěrečná etapa byla dokončena v roce 2010 a završila osm let trvající program rozvoje areálu. V roce 2011 získal kampus titul Stavba roku.

Navštívíme také centrální „srdce“ celého kampusu – univerzitní knihovnu. Procházku zakončíme na lávce spojující univerzitní kampus a obchodní centrum a vychutnáme si pohled na celý areál.

Architekti Karel Tuza a Petr Uhlíř jsou z brněnského ateliéru A PLUS. Mezi jejich další významné stavby patří mimo jiné budova Moravského zemského archivu na Palachově náměstí nebo řídící centrum Jihomoravské plynárenské společnosti. Další projekty najdete na jejich webových stránkách.

Zdroj: Masarykova univerzita, https://www.muni.cz/o-univerzite

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024