28/2/2019 Do kláštera informatiky

Společně projdeme kampusem klášterních budov doplněných novostavbami auly, ústavů a laboratoří, které vzájemně propojuje nadzemní lávka. Navštívíme moderní fakultu vysoké školy, kde lze ale dodnes narazit na zasedací místnost s historickou latrínou, márnici nebo sklepení pivovaru. Těmi nejzajímavějšími místy nás provede architekt Aleš Burian (ateliér Burian-Křivinka), spoluautor přestavby a dokončení fakulty z let 2004 až 2007, absolvent Fakulty architektury VUT a laureát Ceny města Brna za rok 2018 v kategorii architektura a urbanismus.

Registrace na procházku

KAPACITA JE NAPLNĚNA! Těšíme se na vás na další procházce.

Procházka se koná ve čtvrtek 28. února od 18:30 a je zdarma. Kapacita je ale omezená na 100 osob a je nutné se předem přihlásit. Odkaz s registračním formulářem zveřejníme přímo tady v události – ve čtvrtek 21. února v 11 hodin. Akce je zdarma.

Fakulta informačních technologií VUT, Areál Božetěchova

Areál Kartuziánského kláštera byl založen moravským markrabětem Janem Jindřichem ve druhé polovině 14. století v tehdy ještě samostatném Králově Poli. Historické změny se jeho zdmi výrazně prohnaly hned několikrát. Zpustošen byl za husitských válek, roku 1428 z něho byl veden neúspěšný útok proti Brnu, vypleněn byl za česko-uherské války, opakovaně během třicetileté války a roku 1645 si místo dokonce generál Torstenson zvolil za hlavní stan při obléhání Brna. Na konci 18. století byl klášter zrušen a převzala ho vojenská správa, která přinesla rozsáhlé přestavby areálu a jeho přizpůsobení nové funkci. Od roku 1962 areál využívá Vysoké učení technické v Brně.
Když byla v roce 2002 nově vytvořena Fakulta informačních technologií, stal se jejím sídlem právě Kartuziánský klášter. Pro další rozvoj fakulty bylo rozhodnuto získat a proměnit nevyužité pozemky i objekty historicky souvisejícího areálu bývalého klášterního velkostatku. Jednotlivé části fakulty mají po přestavbě rovnoměrně využívat nové i stávající objekty. V historickém areálu je například děkanát, knihovna a novostavba poslucháren, v nových objektech pak především počítačové laboratoře a podzemní garáže. Obě části propojuje nadzemní lávka.

Architektonické řešení klade důraz na vzájemný vztah nových a historických objektů tak, aby byla hmota novostaveb přiměřená. Vzhledem k tomu, že učebny a pracovny pedagogů jsou umístěny v pavilonu ústavů, třípodlažní stavbě u rušné městské komunikace, bylo uliční průčelí řešeno jako vícevrstvá protihluková fasáda. V druhém plánu je čitelné soudobé pravidelné členění průčelí objektu. Vícevrstevnatost architektonického řešení podporuje i pracovní osvětlení v protihlukové stěně. Použitými materiály jsou především surový beton, sklo, dřevo, přírodní linolea a kámen.

Podrobně: https://www.archiweb.cz/b/fakulta-informacnich-technologii-vut

Z procházek pořizujeme fotografie a video za účelem propagace činnosti KAM. Svou účastí souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů uvedenými na našem webu zde: https://kambrno.cz/zasady-ochrany-osobnich-udaju/

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024