Veřejnosti se představí návrhy centra na Červeném kopci

Publikováno: 10.12.2018 | POZVÁNKA

Vstup do Nemocnice Milosrdných bratří oživí od středy 12. prosince výstava s návrhy nové podoby areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. V architektonické soutěži na řešení sociálně zdravotního komplexu se ji pokusilo najít osm týmů. Výsledky jejich práce představí ve stejný den od 18 hodin vernisáž výstavy ve vstupní hale nemocnice.

Veřejnosti se představí návrhy centra na Červeném kopci

Svůj návrh na místě osobně okomentují i vítězní architekti z pražského ateliéru RANGHERKA 5. Výstava bude otevřena denně až do konce ledna příštího roku.

Výsledky soutěže uvede předseda odborné poroty architekt Aleš Burian a městský architekt Michal Sedláček. S vítězným návrhem už nyní pracuje město Brno, které připravuje investiční záměr. Poté bude jednat s jeho autory o zakázce na zpracování projektové dokumentace. Předpokládaná výše investičních nákladů je zhruba 300 milionů korun. Hotový komplex by mohl stávající budovy léčebny dlouhodobě nemocných nahradit nejdříve za čtyři roky.

„Na Červený kopec se sešly velmi zdařilé návrhy, tím se potvrzuje, že se nám dlouhodobě daří držet vysokou kvalitu architektonických soutěží. Celkem jich kancelář městského architekta za dva roky svého působení připravila pro město už sedm. V případě Červeného kopce se porota na vítězi shodla jednomyslně. Odborníky zaujalo především přehledné urbanistické řešení a citlivé zasazení budov do svažitého terénu,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

„Autoři vítězného návrhu ponechávají v areálu původní pavilon B, který navrhují zrekonstruovat a využít jako společenské a edukační centrum s kavárnou. Objekt tak zachovává v areálu původní historickou stopu,“ uvedl po vyhlášení vítězného návrhu první náměstek primátorky a člen poroty Petr Hladík. Zároveň dodal: „Nový komplex bude mít kapacitu 198 sociálně zdravotních lůžek včetně lůžek pro denní pobyt. Dále počítá se zázemím pro medicínské centrum nebo rehabilitaci.

Vítězný ateliér RANGHERKA 5 svůj návrh postavil na myšlence areálu, který klientům nabídne co největší soukromí a zároveň pocit domácího prostředí: „Navrhli jsme tři domy, které jsme osadili měkce do současného terénu a nechali prostor pro vzrostlé stromy v parku. Tuto trojici jsme propojili vstupní halou, která je jakýmsi vnitřním náměstím areálu. Zde se odehrává vše společné pro život obyvatel areálu. Spolu s dlážděnou piazzetou tak vzniká intimní prostor s městským charakterem. Dlážděný plácek, kde je pod stromy možné sedět a klábosit.“

Provoz léčebny na Červeném kopci ukončila Nemocnice Milosrdných bratří začátkem letošního roku. I přes současné využití areálu pro služby domácího hospice, není možné budovy z 19. století i nadále udržovat a zachovat. Cihlové stavby jsou totiž ve velmi špatném stavu a většina jich půjde k zemi. Soutěž na architektonické řešení proměny bývalé léčebny na sociálně zdravotní centrum pro seniory proto v červnu letošního roku vypsalo město Brno a o čtyři měsíce později vyhlásilo výsledky. Úkolem soutěžících bylo navrhnout kompletně bezbariérový komplex s minimálně 150 lůžky.

Výstava návrhů architektonické soutěže Sociálně zdravotní komplex Červený kopec

13. 12. 2018 – 31. 1. 2019
Vstupní hala Nemocnice Milosrdných bratří
Denně od 8.00 do 18.00
Vernisáž ve středu 12. 12. v 18.00
Vstup zdarma

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.