11. Brněnská ozvučná deska – Brněnské brownfieldy

Brněnské brownfieldy – zásadní téma rozvoje města

Rozlehlé areály, které mají svůj genius loci a často ležící blízko centra města. Brownfieldy, lokality, které i přes svůj velký potenciál pro bydlení, služby, odpočinek či zábavu přispívající k vizi města krátkých vzdáleností často leží ladem a nepodařilo se je dostatečně využít. Realizace zdejších projektů není jednoduchá, jako bývalé průmyslové oblasti si s sebou totiž nesou také velkou spoustu problémů. A právě o cestách proměny brownfieldů, zkušenostech z Prahy i současném vývoji v Brně diskutovali na 11. setkání Brněnské ozvučné desky odborníci mnoha profesí.

Úvodní slovo setkání pronesli primátorka města Brna Markéta Vaňková a městský architekt Michal Sedláček. Tomáš Černák z Kanceláře architekta města Brna a Iveta Štarhová z Odboru strategického rozvoje a spolupráce brněnského magistrátu zahájili blok přednášek Analýzou brownfieldů a představením strategie města Brna pro jejich rozvoj. O plánované proměně brownfieldu na příkladu Územní studie Špitálka promluvil radní města Brna Filip Chvátal. Zkušenosti z Prahy představil Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, a s konkrétním projektem Smíchov City ho doplnil Igor Klajmon, ředitel pro development Sekyra Group. Blok přednášek zakončil Ladislav Všetečka, vedoucí projektu Nová Zbrojovka z CPI Property Group.

Druhá část setkání byla vyhrazena diskuzi. Účastníci se ve dvou skupinách postupně věnovali strategii a překážkám rozvoje brownfieldů.

Brněnská ozvučná deska

Platforma Brněnské ozvučné desky slouží k tomu, aby otázky plánování budoucího rozvoje města Brna i řešení jeho aktuálních problémů mohly být pravidelně diskutovány osobnostmi a odborníky různého profesního zaměření. Nejsilnější stránkou tohoto diskuzního formátu je právě názorová pestrost skupiny pozvaných hostů, mezi kterými jsou politici, úředníci, architekti, investoři, aktivní i odborná veřejnost, nebo osobnosti města Brna. Zástupci samosprávy i vedení města tak mohou získat podnětná doporučení, zpětnou vazbu a dozvědět se průřez názorů k aktuálním tématům v oblasti plánování a tvorby města.

Fotogalerii z 11. Brněnské ozvučné desky naleznete zde.

Videozáznamy

Úvodní slovo

Analýza a strategie města – Tomáš Černák a Iveta Štarhová

Strategie rozvoje lokality Špitálky a okolí  – Filip Chvátal

Zkušenosti z Prahy – Ondřej Boháč

Smíchov City – Igor Klajmon

Nová Zbrojovka – Ladislav Všetečka

Strategie rozvoje – 1. diskuze

Překážky rozvoje – 1. diskuze

Překážky rozvoje – 2. diskuze

Strategie rozvoje – 2. diskuze

Závěrečné slovo

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024