KAM na festivalu Open House Brno

Publikováno: 7.5.2024
18
kvě

Přijďte se za námi podívat na Zelný trh! Během festivalu Open House Brno se můžete zúčastnit dvou komentovaných prohlídek – v 10:00 a 14:00. Sraz je ve foyer, maximální počet osob na 45 minut trvající prohlídku je 30. Pokud chcete pouze navštívit budovu a nepotřebujete slyšet doprovodný komentář, můžete se zastavit kdykoli mezi 10:00 a 15:00.

  • Kancelář architekta města Brna, Zelný trh 13
  • 10–15
KAM na festivalu Open House Brno

Každá z komentovaných prohlídek bude unikátní. Na té první v 10 hodin pro vás David Zajíček, hlavní autor Standardu povrchů MPR Brno, okomentuje výstavu DLAŽBA BRNO! VSTUPTE v přízemí budovy. Druhá prohlídka ve 14 hodin pak začne také ve výstavních prostorách, přes foyer s točitým schodištěm se však s Vandou Novákovou z oddělení Komunikace dostanete do všech tří pater a nahlédnete do jejích zákoutí.

Zelný trh 13

Sídlo Kanceláře architekta města Brna je od doby jejího založení roku 2016 v jedné z budov Malého Špalíčku – bloku, který významnou měrou utváří prostor Zelného trhu.

Pozůstatek nejstarší zděné stavby představuje sklep při severovýchodním nároží a lze jej časově zařadit k první polovině 14. století. Snad ve druhé polovině téhož století byla parcela rozdělena a v jižní části byl vystavěn druhý dům, ze kterého se dodnes dochovala sklepní místnost v hloubi parcely. K existenci dvou samostatných renesančních domů poukazuje ústupek pravé části průčelí. Levé křídlo bylo přestavěno patrně počátkem 17. století, adaptované domy byly dle letopočtu na původním nedochovaném kamenném portálu spojeny v jeden celek v roce 1692. Později probíhaly ještě další barokní a klasicistní stavební úpravy, poslední zřejmě před polovinou 19. století.

Malý Špalíček byl mezi lety 1969-1973 komplexně renovován, a to i z důvodu velké havárie právě na adrese Zelný trh 13. Při poruše vodovodního potrubí tam 1. května 1968 vnikla voda do sklepů, poničila středověké zdivo a na fasádě se začaly objevovat trhliny. Z bezpečnostních důvodů bylo průčelí neprodleně strženo. Další rekonstrukce proběhla v letech 2003–2004.

Všechny čtyři budovy utvářející Malý Špalíček jsou od roku 1958 samostatně chráněny jako kulturní památky. V případě domu Zelný trh 13 je vysoká památková hodnota spatřována ve středověkém a renesančním jádru, které bylo později vícekrát stavebně upravované.

Další články

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

Představení protipovodňových opatření u Svitavy (festival Překročme řeku)

14.8.2024

Zajímají vás plánovaná protipovodňová opatření na řece Svitavě? Přijďte si během festivalu Překročme řeku poslechnout Bibianu Janebovou a Radima Vítka z našeho oddělení městské infrastruktury a zeptat se jich na to, co byste rádi věděli o proměnách brněnských řek. Sraz je ve 14.00 u jihozápadního konce Komárovského mostu (ulice Černovická).

Podobu nového sportoviště pro cyklisty a atlety určí soutěž. Jakým směrem se bude rozvíjet lokalita Ponava, naznačí územní studie

Podobu nového sportoviště pro cyklisty a atlety určí soutěž. Jakým směrem se bude rozvíjet lokalita Ponava, naznačí územní studie

29.7.2024

V září 2023 vedení města Brna schválilo nové umístění haly pro dráhové cyklisty a atlety. Ta vznikne vedle plaveckého komplexu za Lužánkami. Návrh řešení novostavby je předmětem připravované architektonické soutěže. Brněnští radní také schválili přípravu územní studie k budoucímu rozvoji lokality Ponava.

Přijďte si říct své k územnímu plánu

Přijďte si říct své k územnímu plánu

V červnu byl zveřejněn návrh nového Územního plánu města Brna. Tato aktualizovaná verze vznikla na základě společného jednání a k jeho podobě se mohly během prvních měsíců letošního roku vyjádřit ministerstva, krajský úřad nebo sousední obce. Po zákonném vypořádání jejich požadavků byl návrh upraven do aktuální podoby.