Nechat vyniknout krásu architektury a citlivě doplnit vstup Ústředního hřbitova – známe vítězný návrh od ateliéru Refuel

Publikováno: 27.10.2021

Respekt ke stávajícím budovám i kompozici hřbitova, který dovolí architektuře dostatečně vyniknout, a kultivace prostranství mezi obřadní síní, hlavním vstupem a zastávkami hromadné dopravy. To jsou dva principy, které ovládají vítězný návrh vstupu na Ústřední hřbitov od ateliéru Refuel. Z pěti soutěžních návrhů ho vybrala 14. října odborná porota. Urbanisticko-architektonickou soutěž organizovala Kancelář architekta města Brna, její výsledky dnes schválila Rada města Brna. Všechny návrhy vystaví na přelomu roku brněnské Urban centrum.

Nechat vyniknout krásu architektury a citlivě doplnit vstup Ústředního hřbitova – známe vítězný návrh od ateliéru Refuel

Úkolem soutěžících bylo navrhnout podobu hlavního vstupu Ústředního hřbitova v Brně včetně přilehlých veřejných prostranství. Cílem byla také rekonstrukce jedné ze správních budov na administrativní zázemí, umístění a podoba provozních budov podél ohradní zdi i obchodní plochy pro květinářství a kamenictví.

Na vítězném návrhu porota ocenila především kultivovanost a citlivost ve vztahu ke stávající kompozici Ústředního hřbitova. Vstupní objekt vhodně odděluje prostor před hřbitovem od jeho provozu. Do ulice Vídeňská pak vytváří příjemný klidový prostor odcloněný alejí od rušné ulice,“ říká městský architekt Michal Sedláček, který zároveň zasedl v odborné porotě.

Vítězný ateliér Refuel ve svém řešení navrhuje nový vstupní objekt částečně zapustit pod zem a tím otevřít pohled na kompozici historického vstupu a obřadní síně. Před ní zároveň vytvoří klidné náměstíčko s lavičkami a kašnou.

Návrh vytváří důstojné vstupní předpolí hřbitova a zdůrazňuje centrálně komponovanou stavbu obřadní síně od Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška, kterou dále doplňuje a nechává vyniknout v plné kráse,“ doplňuje vedoucí oddělení soutěží a projektů veřejného prostoru Michal Doležel z kanceláře městského architekta.

Soutěž myslela také na provoz hřbitova a potřeby zdejší správy. Navrženy jsou dvě odstavné a parkovací plochy pro zaměstnance a veřejnost, nové objekty pro vozový park, zázemí zaměstnanců a sklady technického provozu. Cílem je oddělit provoz hřbitova od návštěv, včetně smutečních obřadů, zlepšit prostředí pro zaměstnance a přesunout ředitelství z Renneské třídy.

Všechny soutěžní návrhy si zájemci prohlédnou od 15. prosince 2021 do 28. ledna 2022 v brněnském Urban centru na Staré radnici. Společně s otevřením výstavy 14. prosince představí Kancelář architekta města Brna také hotový Generel Ústředního hřbitova, dokument zaměřený na historii, současnost a další rozvoj areálu.

Hlavní vstup Ústředního hřbitova v Brně

Urbanisticko-architektonická jednofázová otevřená projektová soutěž o návrh byla zahájena 14. června 2021 a o vítězi rozhodovala porota 14. října 2021. Vybírala z pěti soutěžních návrhů.

  1. cena: Refuel s.r.o.
  2. cena: Menšík Skrušný spol. s r.o.
  3. cena: F POINT z.s. a Ing. Jan Javůrek

Další informace najdete i v tiskové zprávě města Brna.

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.