Škola v přírodě? Architekti dali podobu novému společenskému centru brněnské Sadové

Publikováno: 7.9.2022

Nová mateřská a základní škola, náměstí nabízející čtvrti Sadová potřebné veřejné prostranství i vše obklopující park s hřišti a novými vyhlídkami. Tak vypadá vítězný návrh ateliérů XTOPIX architekti a consequence forma, který na konci srpna vybrala odborná porota urbanisticko-architektonické soutěže pořádané Kanceláří architekta města Brna (KAM). S kompletními výsledky i všemi soutěžními návrhy se dnes na svém zasedání seznámili brněnští radní, veřejnost si je bude moci prohlédnout na výstavě v Urban centru na Staré radnici.

Škola v přírodě? Architekti dali podobu novému společenskému centru brněnské Sadové

Sadová nabízí v místě vzniku nové základní a mateřské školy výhledy na Brno i blízkost údolí s kaplí sv. Antoníčka, zahrádkářských osad a mnoha ovocných i jiných stromů. Vítězný návrh s těmito přírodními hodnotami pracuje a celý projekt umísťuje na několik teras, které vizuálně propojují celé území. Vzniknou tak velkorysejší prostory s výhledem na panorama Brna i menší útulnější místa na dvoře a zahradě základní školy. Projekt se zároveň snaží v co největší míře zachovávat hodnotné stávající stromy a dále je doplňuje,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Podle autorů vítězného návrhu, ateliérů XTOPIX architekti a consequence forma, je cílem projektu vytvořit na Sadové nové veřejné prostranství místního měřítka, které osloví obyvatele i návštěvníky, využije přírodní potenciál krajiny a zkultivuje místo na úroveň, kterou si svým novým významem zaslouží. Zároveň nabídne atraktivní a výjimečné místo k pobytu, relaxaci, zábavě a hře.

Uspořádání nových budov i veřejných prostor, se kterými přišel vítězný tým, je logické a přehledné, ale zároveň tvoří pestré vnitřní prostředí. Tento přístup se odráží i v jejich architektonickém ztvárnění, které působí hravě a radostně s propracovanými detaily. Také rozčlenění základní školy na tři objekty dává projektu příznivé měřítko a výšku. Návrh je navíc z hlediska udržitelného hospodaření s energiemi ambiciózní,“ vyzdvihuje 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Zkušenosti obou ateliérů, které stojí za vítězným návrhem, už opakovaně ukázaly jejich předchozí projekty. XTOPIX architekti navrhli Novou základní školu v Komořanech nebo Mateřskou školu Přístavní ve Stříbře. Podle projektu architektů consequence forma pak v současnosti v Brně vzniká nový park na Moravském náměstí a hotová je například oceňovaná Sportovní hala Základní školy v Novém Hrozenkově.

Soutěžní porota na vítězném návrhu ocenila krajinářské řešení včetně snahy o zachování původních vzrostlých stromů v maximální možné míře. V nově navrženém parku, který místo propojí s přilehlým údolím, vytvoří vstupní bránu celého návrší a obklopí budovy škol zelení, také vznikne dostatečně velké sportoviště určené i pro veřejnost. Odvážné a zároveň úsporné je také dopravní řešení celého místa,“ doplňuje městský architekt Michal Sedláček a ředitel KAM, která soutěž organizovala. Zároveň je radostí říct, že jsme jako porota ocenili vysokou úroveň zpracování všech soutěžních návrhů,“ uzavírá.

„Základní škola bude bezbariérovou stavbou s maximální kapacitou 540 dětí. První i druhý stupeň bude mít po devíti kmenových třídách po 30 žácích. Mateřská škola pak bude sloužit až 125 dětem, pro které vznikne 5 tříd,“ říká Jaroslav Suchý, radní pro oblast školství a sportu

Celý projekt je navržen do několika funkčních celků. „Vznik nového centra Sadové – náměstí – je nezávislý na ostatních etapách, ale měl by být dokončen spolu se základní školou a novou ulicí na severu této lokality. Podobně může bez ohledu na zbytek projektu začít vznikat park s veřejnými hřišti. Pro vznik areálu mateřské školy je pak potřebné vybudovat promenádu přes park, kdy jde podle vítězného návrhu o chodník sloužící nejen návštěvníkům, ale také příležitostnému vjezdu zásobování a vozidel záchranného systému,“ doplňuje detaily k jednotlivým etapám projektu Filip Chvátal, radní pro oblast územního plánování a rozvoje.

Všechny soutěžní návrhy, včetně jejich fyzických modelů, si veřejnost bude moci prohlédnout na výstavě v brněnském Urban centru, kterou KAM připravuje od 21. října do 30. listopadu. Vernisáž proběhne 20. října od 18 hodin za účasti vítězů soutěže.

Základní a mateřská škola Sadová

Urbanisticko-architektonická užší jednofázová projektová soutěž o návrh byla zahájena 18. března 2022. Odborná porota rozhodla o vítězi na svém dvoudenním zasedání 25. a 26. srpna 2022.

1. cena | XTOPIX architekti s.r.o. a consequence forma s.r.o.

Ing. arch. Pavel Buryška, Ing. arch. Martin Sládek, Ing. arch. Barbora Buryšková, Ing. arch. MArch. Janica Šipulová, Ing. arch. Martin Málek, Ing. arch. Michal Štěpař, Ing. arch. Lucie Lorencová, Ing. arch. Michal Rešetár, Ing. arch. Lada Chromelová, Ing. arch. Jan Schleider, Ing. arch. Ilya Lebedev, MgA. Zuzana Včeláková, Ing. arch. Kristina Richter Adamson MSc., Ing. Martina Forejtová, Ing. et Ing. arch. Monika Šafařová, Bc. Klára Maierová, Ing. Petr Vlasák, Ing. arch. Martin Vojtek, Ing. Petr Bijok, Ing. Jiří Vítek, Mgr. Eva Lysá

2. cena | SOA architekti s.r.o.

3. cena | ov architekti s.r.o.

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.