Výsledky soutěže na Centrum volného času Nová Bystrouška

Publikováno: 2.11.2017

V úterý 31. října 2017 rada schválila výsledky soutěže na nové centrum pro volný čas v Bystrci. Autorem vítězného návrhu je Petr Pelčák. Připravili jsme pro vás kompletní výsledky.

Výsledky soutěže na Centrum volného času Nová Bystrouška

Centrum pro širokou bystrckou veřejnost

Předmětem soutěže byl návrh nového objektu Centra volného času včetně samostatného objektu víceúčelového sálu a jejich okolí na Horním náměstí v Bystrci. Aktuálně fungující volnočasové centrum Bystrouška, které je situované nedaleko řešené lokality, je dlouhodobě nevyhovující. Nový objekt vytvoří kvalitnější prostor pro realizaci zájmových aktivit široké bystrcké veřejnosti, sál pak poskytne kromě sportovního využití také prostor pro kulturní akce. Soutěžící měli za úkol dotvořit stávající strukturu sídliště a vymezit občanům městské části kvalitní veřejný prostor v dosahu konečné tramvajové linky. Soutěžní návrhy účastníci odevzdali 26. září 2017, zasedání poroty proběhlo 5. a 6. října 2017.  Městská část byla v porotě zastoupena Jaroslavem Petrem, který byl místopředsedou poroty a Miroslavem Klimešem. Jaroslav Petr, místostarosta Bystrce, je také duchovním otcem výstavby nového volnočasového centra. Jeho tříleté vyjednávání s funkcionáři města bylo završeno vyhlášenou architektonickou soutěží.

 

Vazba na okolí a vstup do řešeného území

„Architektonické soutěže na nové Centrum volného času se zúčastnilo patnáct týmů, které velmi rozdílným způsobem reagovaly na rozvolněnou urbanistickou situaci a nelehkou topografii. Také požadavek na možnost výstavby Centra ve dvou etapách architektům jejich úlohu neusnadňoval,“ uvedl předseda poroty doc. Ing. arch. Jiří Oplatek.

„Po intenzivních diskuzích se porota jednomyslně shodla na udělení první ceny projektu, jehož kvality spočívají zejména v přesvědčivé vazbě na okolí a jasné definici nástupu do území a parku. Také práce autorů s volnými dispozicemi a vnitřní komunikací, návazností na terén a způsobem etapizace byla porotou vysoce ceněna. Vítězný projekt přesvědčivě území zhodnocuje a vnáší do něj jednoznačné komunitní kvality,“ doplnil předseda poroty.

 

Tři oceněné návrhy

První cena byla udělena účastníku Pelčák a partner architekti, s.r.o., autorem vítězného návrhu je prof. Ing. arch. Petr Pelčák. Ve svém návrhu umístili objekt Centra do pomyslného těžiště území poblíž konečné tramvaje, zvenčí s velkorysým měřítkem občanské stavby, uvnitř pak s volným neformálním prostorem pro děti a trávení volného času. Svým charakterem je Centrum navenek otevřené, ale uvnitř zároveň srozumitelné a bezpečné. Vítězný návrh obdržel cenu ve výši 400.000,- Kč.

Druhá cena byla udělena účastníkům Eduardu Sojkovi, Martinu Joskovi, Jakubu Sládečkovi a Martinu Sladkému, kteří jsou zároveň i autory projektu. Jejich návrh umisťující Centrum volného času do nejvyššího místa parcely získal 300.000,- Kč. Dále byla porotou udělena odměna ve výši 100.000,- Kč studiu AEIOU s.r.o., autory návrhu jsou Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník.

Kompletní výsledky včetně vizuálních návrhů naleznete v Sekci Veřejný prostor – soutěže zde.

 

 

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.