Jak postavit novou Jižní čtvrť? Architekti hledali řešení

Odborníky přizvala ke spolupráci Kancelář architekta města Brna, která pro ně uspořádala urbanistický workshop. Konal se ve dnech 28. a 29. listopadu v Malém Špalíčku v Brně. Výstupy teď KAM využije při aktualizaci územní studie Jižní čtvrti, kterou dokončí začátkem příštího roku.

Územní studie bude dále sloužit městu jako podklad pro rozhodování v území, pro návrh nového územního plánu a jako východisko pro architektonické soutěže.Úkolem účastníků bylo hledat řešení nové Jižní čtvrti, na základě kterých bude možné dotvořit plán pro tuto novou čtvrť. Pozvali jsme odborníky, kteří už mají s územím zkušenosti, mezi nimi také autory vítězných návrhů z urbanistických soutěží na území ve variantě nádraží pod Petrovem a u řeky. Účastníkům jsme dali podmínku, aby navržené úpravy nové čtvrti byly reálné a proveditelné v dohledné budoucnosti,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Architekti při navrhování vycházeli z nových skutečností v území jako jsou nové investiční záměry, protipovodňová opatření nebo ideje z urbanistických studií a soutěží. „Výsledkem workshopu jsou ideje a skici toho, jak by se mohl územní plán města upravit. Všichni odborníci se shodli na tom, že nová Jižní čtvrť má obrovský potenciál. Je potřeba, aby měla smíšené využití a aby zde město vybudovalo co nejlepší veřejná prostranství. Naším úkolem je nyní výstupy z workshopu znovu projít a rozhodnout, které z nich použít pro územní studii, na které pracujeme,“ shrnul Sedláček.

Workshopu se zúčastnili zástupci z ateliérů Burian-Křivinka, Chybik+Kristof, EA architekti, Atelier RAW, 4ct, consequence forma a Platforma architekti. Dále architekti Michal Palaščák, Petr Pelčák, Antonín Hladík, Jaroslav Dokoupil, Dušan Novotník, projektant Petr Soldán nebo krajinářský architekt Zdeněk Sendler. Zastoupeni byli i vítězové urbanistických soutěží Pavel Jura a pražské studio UNIT architekti. Hostem workshopu byl také americký urbanista a krajinářský architekt Mark Johnson, který spolupracoval na návrhu části území nad ulicí Opuštěná.

Workshop je v pořadí druhá akce pro odbornou veřejnost, kterou pořádala kancelář městského architekta. V říjnu připravila seminář se zahraničními experty na téma plánování a výstavby nových čtvrtí. V plánu má uspořádat další setkání s investory a architekty a se zástupci města.

Prohlédněte si fotogalerii z akce zde.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024