Kategorie: Aktuality

Kámen z Vysočiny i Jeseníků. Vybíráme novou dlažbu pro Českou a okolní ulice

Každý den tudy proudí tisíce lidí, přesto tyto ulice spojující významná místa centra Brna vypadají už desítky let stejně – čtyřicet let starý asfalt, novější záplaty dláždění, které je před každým domem jiné. Českou, Veselou i Solniční zároveň spojuje několik probíhajících a na sebe navazujících dlouhodobých stavebních prací rozdílných investorů. Od opravy vodovodů a kanalizací přes inženýrské sítě po podpovrchové kolektory.

S podporou vedení města jsme se s ohledem na stávající stav rozhodli vypracovat koordinační studii úprav veřejného prostranství ulic Česká, Veselá a Solniční. Ta sladila průběh jednotlivých etap a ve výsledku přinese funkční pobytové místo s kvalitní kamennou dlažbou.

Aby nový povrch navazoval na již rekonstruované ulice a zároveň nezanikl v jednolitou šedou plochu, je nutné pečlivě vybírat jeho jednotlivé prvky. Už dnes si v ulicích centra Brna může pozorný chodec všimnout mezi různě světle i tmavě šedými dlaždicemi okrových a žlutých tónů. Důležitá je také struktura kamene včetně zrnitosti. Při výběru proto žulu z Vysočiny mohou doplnit i kamenné dlaždice putující např. z Jeseníků.

Význam České a okolních ulic díky nové dlažbě i připravovanému Janáčkovu kulturnímu centru ještě vzroste. Sjednotit činnost různých městských firem a odborníků je jeden ze základních předpokladů, aby město mohlo vytvářet kvalitní veřejné prostory, jak doporučuje mimo jiné také naše publikace Principy tvorby veřejných prostranství.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024