Sluneční lázně, písečníky pro děti nebo vyhlídková halda. Známe vítěze soutěže na nový park Černovická pískovna

Publikováno: 18.5.2022

Spojení parkové a přírodní části, místa pro lidi i pro přírodu. Takový přístup zvolil vítězný tým krajinářského architekta Radka Prokeše. V příštích letech začne podle jejich soutěžního návrhu vznikat první etapa nového parku v lokalitě Černovické pískovny. Odborná porota jej vybrala na konci dubna, s výsledky se dnes na svém zasedání seznámili brněnští radní.

Sluneční lázně, písečníky pro děti nebo vyhlídková halda. Známe vítěze soutěže na nový park Černovická pískovna

Nepotlačit a neponičit jedinečnost území Černovické pískovny, ale naopak podpořit zdejší ráz a vytvořit přírodní park městského významu. Park, kde není příroda vytlačována, ale ovlivňována a moderována způsobem, který posiluje její výjimečnost. Místo, které budou vedle sebe využívat lidé, zvířata i rostliny. Tak o svém návrhu mluví vítězný vítězný tým složený z Radka Prokeše, Martiny Havlové, Evy Wagnerové, Veroniky Hladíkové a architektonického ateliéru Gogolák + Grasse. Podle nich má krajina Černovické pískovny už teď něco za sebou. Stěny odhalené těžbou písku odkazují na proměny území v průběhu posledních desítek let, ale díky geologickému profilu také miliony let do minulosti. Genius loci, který v sobě i do budoucna zachová historické a kulturní stopy krajiny.

Vítězný návrh má dvě nesporné přednosti. Prostor pískovny vnímá v kontextu celého Brna. Snaží se, aby řešení budoucího parku mezi Černovicemi, Slatinou a Tuřany navazovalo na okolní krajinu i strukturu města, reflektovalo pohledové vazby i okolní zástavbu. Zároveň autenticky pracuje s terénem i přírodním bohatstvím,“ říká městský architekt Michal Sedláček. „Výjimečná je snaha o propojení přírodních procesů a hodnot s fenoménem těžební krajiny. Navržené úpravy terénu umožní vnímání prostoru v detailu pískovny i neobvyklé pohledy na celé město. Zároveň autorský tým nabízí alternativní postupy dotěžení, což dále pomůže s postupným vznikem nového parku,“ doplňuje Sedláček jako člen odborné poroty a ředitel KAM, která soutěž organizovala.

„Osobně mě těší, že se k řešení prostoru mohli v on-line anketě vyjádřit také Brňané. Respektovali jsme i jejich přání, a proto architekti pracovali s požadavky na co největší zachování divoké přírody, vytvoření místa pro relaxaci a rekreaci,“ vyzdvihuje 1. náměstek primátorky Petr Hladík. A zároveň dodává, že „v místě žije přes čtyřicet chráněných druhů ptáků i dalších živočichů a rostlin, kterým je potřeba zajistit ochranu. Kromě nich je přitom potřeba myslet také na to, abychom sladili zájmy majitelů pozemků, zástupců městských částí, zahrádkářů nebo těžařů. Díky výsledkům soutěže se nám však podaří otevřít prostor tohoto připravovaného největšího parku Brňanům a zároveň projevíme úctu k přírodě, která si to zaslouží.

Přírodní část nového parku se bude rozprostírat především na jihu území a částečně využije už vzrostlé keře, stromy i uspořádání terénu, včetně hrany pískovny s výhledem na město. To vše citlivě doplní síť cest a potřebný mobiliář včetně grilovacích setů. Vznikne tak park, který bude už od svého založení působit jako zavedený.

Kultivována, rozšířena a doplněna bude zahrádkářská kolonie, přibude i sportovní centrum. Pobytová místa se rozprostřou v celém území. Centrem pro setkávání a hru se stane okolí Písečníku – pískových dun neformálního dětského hřiště – slunečních lázní i amfiteátru. Vyhlídky, pozorovatelny a kukátka se v návrhu nacházejí na terénních hranách, nebo na vyhlídkové haldě pojmenované historickým názvem Dlouhý lis. Místa jsou doplněna pobytovými plochami trávníků a luk. Záchranná stanice pak slouží částečně pro kontakt se zvířaty, určenými pro pastvu, servis v přírodní části a je doplněna minizoo.

Zejména pro krajinářské architekty byla soutěž výzvou, která nemá v České republice obdoby. Nové parky u nás vznikají jen velmi sporadicky. Většinou jde o rekonstrukce a renovace anebo developerskou kosmetiku. Místo Černovické pískovny je však unikátní nejen svou časově proměnlivou topografií, ale odhalením anatomie geologického vrstvení a spontánními přírodními procesy. Časová rozmáchlost proměny neumožňuje dát autoritativní odpověď, jak bude park vypadat za třicet, padesát let. Jedno je však jisté: Park Černovická pískovna nebudou druhé Lužánky nebo park na Špilberku. Proměna Černovické pískovny na unikátní krajinu v pohybu je jedinečnou příležitostí pro Brno, jeho současnou i dosud nenarozenou generaci,“ uzavírá Vladimír Sitta, krajinářský architekt a předseda odborné poroty.

Park Černovická pískovna

Urbanisticko-krajinářská jednofázová otevřená projektová soutěž o návrh byla zahájena 7. ledna 2022. Odborná porota rozhodla o vítězi na svém dvoudenním zasedání 21. a 22. dubna 2022.

1. cena | Ing. Radek Prokeš
Autorský tým: Ing. Radek Prokeš, Ph.D., Ing. Martina Havlová, Ph.D., Ing. Eva Wagnerová, Ing. arch. Veronika Hladíková, Ing. arch. Ivan Gogolák, Ph.D. a Ing. arch. Lukáš Grasse
Spolupráce: Ing. Tereza Hrubá a doc. Ing. Radomír Řepka, Ph.D.

2. cena | Ing. Jana Zuntychová, Ing. arch. Mgr. Adam Lacina, Ing. arch. Mgr. Jan Pospíšil

3. cena | ra15 a.s.

Další články

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

Nové brněnské hlavní nádraží se začíná rýsovat. Nizozemští architekti projektují napojení hromadné dopravy, přilehlých čtvrtí i nábřeží Svratky

20.9.2022

Projektování nového hlavního nádraží začalo. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže, ateliéry Benthem Crouwel Architects a West 8, zahájili ve spolupráci s tuzemským ateliérem A8000 práci na architektonické studii kompletního řešení prostoru přednádraží a zanádraží, včetně zdejších plánovaných budov i dalších přilehlých prostor. Hotovo by mělo být do 12 měsíců. Cílem je získat podklady pro navazující kroky projektové dokumentace.

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

Nábřeží Svratky i Svitavy se promění, před velkou vodou ochrání Komárov i Trnitou

15.9.2022

Souběžná úprava nábřeží je potřebná pro ochranu té části Brna, kde se propojuje záplavové území obou řek, a to i vzhledem k blízké lokalitě soutoku. Výstavba je plánována na roky 2024 a 2025, kdy významnou část nákladů pokryjí dotace.

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

Vyhlášeno: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a jižní část parku Koliště

13.9.2022

Předmětem soutěže je celá jižní část parku Koliště včetně Domu umění a jeho předprostoru a také přilehlé chodníky se stromořadími. Dům umění i s jeho předprostorem byl koncipován jako dům v parku, a proto je s přilehlým parkem neodmyslitelně spojen.