Kategorie: Aktuality

Rok 2020 v KAM – 1. část: leden, únor, březen, duben

V lednu jsme začali jednat se zástupci místních spolků Masarykovy čtvrti kvůli přípravě zadání na architektonickou soutěž – dostavba a úprava náměstí Míru.

Začátkem února jsme k náměstí Míru uspořádali kulatý stůl s klíčovými aktéry, majiteli a uživateli okolních objektů, zástupci městské části, městských firem, odborů magistrátu i občanských sdružení.

Přivítali jsme u nás neúnavnou propagátorku Brna a jeho historie paní Milenu Flodrovou, se kterou nám je ctí spolupracovat a která nám pomáhala hledat staronový název pro novou čtvrť Trnitá.

Vypravili jsme se také za občany Masarykovy čtvrti na veřejné setkání, abychom s nimi prodiskutovali jejich připomínky a názory, které sloužily jako podklady k vytvoření zadání na připravovanou architektonickou soutěž na náměstí Míru.

Veřejné setkání proběhlo v prostorách Cyrilometodějské církevní ZŠ.

Kroky letošní první procházky s městským architektem nás zavedly na břeh Staré Ponávky, kde se snoubí dva zajímavé projekty. První z nich se zaměřuje na zpřístupnění nábřeží říčky pro obyvatele města. Cílem druhého je rekonstrukce brownfieldu na jeho břehu a otevírání areálu Svatopetrská městu.

12. března dopoledne jsme odevzdali návrh nového Územního plánu města Brna pořizovateli – Odboru územního plánování a rozvoje. Ve stejný den ve 14:00 byl vyhlášen nouzový stav.

Od 24. března 2020 se s návrhem mohla seznámit veřejnost. Do projednávání zasáhl nouzový stav a město muselo dvakrát odložit termín veřejného projednání. Lidé tak získali na prostudování návrhu více času – téměř sto dní.

Původně jsme plánovali road show, návštěvy a představení návrhu nového územního plánu v městských částech „Plán jede k vám!“ Vzhledem k nouzovému stavu jsme ho nahradili živým přenosem „Plán vysíláme k vám!“

S živým vysíláním jsme se připojili celkem třikrát a připravili sérií videí. Chceme aby lidé návrhu nového územního plánu rozuměli co nejlépe.

Byli jsme také hosté debaty pořádané spolkem Otevřené Brno.

Videa vidělo přes 13 000 tisíc lidí a bylo zodpovězeno přes 1000 dotazů.

Připravili jsme také brožuru – Průvodce Brňana – která slouží ke snadnějšímu prostudování návrhu nového územního plánu. Můžete si ji vyzvednout u nás v kanceláři na Zelném trhu každý všední den.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024