Kategorie: Aktuality

Volnočasové centrum, zahrada i městské byty. Představujeme vám zadání soutěže na proměnu náměstí Míru

Už na začátku letošního roku jste mohli během veřejného setkání a v internetové anketě odpovídat na otázky, které následně pomohly s přípravou zadání. Uspořádali jsme také setkání se zástupci místních spolků a kulatý stůl s uživateli sousedních objektů. Zadání bylo projednáno také se zadavatelem – zástupci města Brna, jednotlivými odbory městské části i magistrátu.

Každý názor máme zapsaný a o každém jsme diskutovali. Zjistili jsme, že najít kompromis bude velmi obtížné, jelikož v zásadních věcech se různé skupiny občanů neshodly. Díky dalším jednáním se nám podařilo některé vyhraněné názory zmírnit. Některé se vzájemně vylučovaly, nebo byly neproveditelné z jiných důvodů. Při přípravě zadání jsme proto zohlednili takový výsledek, který bude přínosný pro co největší skupinu občanů.

Podívejte se na videoprezentaci zadání

Nová podoba náměstí i polyfunkční dům

Cílem urbanisticko-architektonické soutěže je najít to nejlepší řešení náměstí Míru, které ho promění v prostor s co nejširším využitím, ale zároveň zůstane srdcem Masarykovy čtvrti. Ze zkušeností víme, že prostor i budovy mohou výrazně lépe sloužit a vypadat, pokud jsou dobře uspořádané. Proto jsme do zadání soutěže vložili principy, které tuto změnu k lepšímu umožňují. Je to hlavně změna dopravního řešení, pozice tramvajové smyčky a s tím spojené zklidnění dopravy, ale i mnohé další.

Aby vznikl volný prostor pro zlepšení náměstí, dohodlo se vedení města Brna s majiteli zdejšího supermarketu Brněnka na demolici obchodu, směně pozemků a přestěhování do nového polyfunkčního domu. Ten má vyrůst na místě dnešního areálu Lerchova. Vedle obchodů a služeb bude jeho součástí centrum volného času se dvěma sály a také prostor pro 35 až 45 městských bytů. Město počítá s menšími byty pro mladé rodiny, seniory, samoživitele a tělesně postižené. Dalších 15 bytů bude v soukromém vlastnictví majitelů Brněnky. Součástí domu bude také nejméně 1000 m2 velká zahrada.

Důležitým požadavkem pro nás je, aby polyfunkční dům nenarušoval charakter vilové čtvrti. V přízemí počítáme s prostory pro obchody a služby s výlohami orientovanými do náměstí. Směrem od náměstí má mít budova charakter domu v zeleni. Výška budovy bude zhruba totožná s okolními školami, aby nenarušovala dominantu kostela.

Soutěž bude otevřená pro všechny, kteří mají potřebnou odbornou kvalifikaci a splní požadavky soutěžních podmínek. Cílem je najít nejlepší návrh a konkrétního projektanta, všechna řešení bude posuzovat jedenáctičlenná porota s převahou nezávislých odborníků. Výsledky soutěže by měly být známé v červnu 2021, poté budou všechny soutěžní návrhy představeny na výstavě. Přípravou soutěže byla KAM pověřena vedením města na konci roku 2019.

Poslední příspěvky

Výstava: Pocta královně Elišce Rejčce na Starém Brně

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Meandrující vodní prvek s reliéfy hvězd a figury. Sochy,…

30.4.2024

Mandloňový sad prostupující devět bílých bloků. Odborná porota vybrala nejlepší návrh v soutěži na Poctu královně Elišce Rejčce

Bílé bloky symbolizující život i dílo královny Elišky Rejčky a s nimi propojený parčík pravidelně…

4.4.2024

Světový den vody ve znamení připravované nové podoby svitavského nábřeží

Práce na přípravě projektové dokumentace přírodě blízkých protipovodňových opatření zahájily společnosti Dopravoprojekt Brno a HG…

22.3.2024

Procházka: Do výtvarných ateliérů

Dubnová procházka za architekturou nás zavedla do nové budovy ateliérů Katedry výtvarné výchovy na Pedagogické…

22.3.2024

Nový 3D model brněnských budov zjednoduší práci architektům a ukáže kontext všem

Přes 107 000 budov, stromy z pasportu zeleně nebo digitální model terénu. Brno má nový…

19.3.2024

Výstava: DLAŽBA BRNO! VSTUPTE

Kolik různých druhů dlažby vidíte při vašich procházkách centrem města? Na které byste už do…

13.3.2024